woensdag 21 augustus 2013

Nationaal archeologisch museum van Athene

Ik ben veel weggeweest deze zomervakantie, en heb veel bezocht, maar weinig geblogd. Het enige
'blogwaardige' van Londen was het concert van Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra, dus dat is afgehandeld. Maar in Griekenland heb ik wel veel culturele (lees: blogwaardige) dingen gedaan, met name in Athene, Delphi en Metéora, waarvan dit de eerste blog is in de serie.


Het archeologisch museum van Athene (niet te verwarren met het - veel nieuwere - Akropolismuseum) is een van de grootste musea ter wereld gewijd aan de Griekse oudheid, maar heeft ook prehistorische voorwerpen en een paar kunstwerken van hedendaagse Griekse kunstenaars (die opgesteld staan verspreid over de collectie).


Het museum is opgedeeld in de volgende afdelingen (welke een goed overzicht geven in wat er te zien is): prehistorisch, beeldhouwwerken, vazen en kleine voorwerpen, metaalbewerking en Egyptische en Nabije-Oosten antiquiteiten. Hoogtepunten zijn te vinden in iedere toeristengids waarin Athene ook genoemd wordt (waaronder het gouden masker van Agamemnon), mijn hoogtepunt (nerd die ik ben) is de tentoonstelling over het Antikythera scheepswrak.


Die tentoonstelling is heel sprookjesachtig. Meer dan levensgrote marmeren beelden, half aangetast door het zeeleven (de helft die onder de grond lag is nog helemaal gaaf), welke een haast demonische indruk geven. Verder is er enorm bronzen beeld van een filosoof, en achtergebleven (zeldzame!) kleinere spullen. Maar het mooist, en fascinerendst, vind ik toch wel het uurwerk: dit is de eerste computer!. Het functioneert via tandraderen, en geeft voor iedere willekeurige datum verschillende astronomische gegevens aan (standen van maan en planeten, sterrenbeeld, etc.). Het schipwrak en de bijbehorende schatten is trouwens opgedoken door Jacques Cousteau en zijn team.

1 opmerking:

  1. Ik vind het beeld van het paard met de kleine ruiter een van de hoogtepunten in dit museum.
    Het is inderdaad een imponerend en fascinerend museum.

    BeantwoordenVerwijderen