dinsdag 18 juni 2013

Tosca

Zaterdag was het dan eindelijk zover, ik ben naar Tosca geweest. Eigenlijk wilde ik op een veel eerdere speeldatum gaan, zodat ik jullie van tevoren alles al erover kon vertellen, maar het was me niet gegund. En het ergste is, hoe langer ik moet wachten, hoe nieuwsgieriger ik word.

Alles aan deze Tosca was prachtig. Het minimalistische decor, de regie en vooral de muziek. Puccini is enorm dramatisch en romantisch, en vooral Tosca (gespeeld door Capucine Chiaudani) zong zo prachtig. Maar vergis je niet, Tosca is meer dan alleen een liefdesverhaal. Het is een stuk over waargebeurde gebeurtenissen met personages die echt geleefd hebben, wat het nog een extra laag geeft.

foto: Morten de Boer


Tosca speelt net na Napoleons aanval op Rome. Consul Angelotti, ingesteld door Napoleon en afgezet nadat Rome teruggenomen is, is op de vlucht voor politiecommissaris Scarpia. Angelotti verstopt zich in de kapel, waar zijn oude vriend Cavaradossi bezig is met een altaarschildering van Maria Magdalena. Maar de afgebeelde dame lijkt precies op de markiezin van Attavanti (tevens zus van Angelotti), en dus is Tosca (echtgenote van de schilder) jaloers. Hoe durft hij een andere vrouw te schilderen? En belangrijker nog, met wie was hij aan het praten voordat zij hier binnenkwam?

Scarpia heeft heel goed door hoe jaloers Tosca is, en denkt dat zij meer weet van de ontsnapte Angelotti. Hij bestookt haar met verdachtmakingen over het vermeende overspel van haar echtgenoot, en hoopt zo achter de schuilplaats van de consul te komen. Tosca bedenkt zich echter op tijd, waar Scarpia niet heel erg blij mee is. Ondertussen heeft Scarpia Cavaradossi gevangen genomen en zijn politie is hem aan het martelen, terwijl Tosca in de kamer ernaast zit en alles hoort. Uiteindelijk biecht ze Scarpia op waar Angelotti verborgen is. Scarpia geeft opdracht zowel Angelotti als Caravadossi te doden, maar Tosca kan hem nog net op tijd van dat idee afhalen. Caravadossi zal een schijnexecutie krijgen en ze mag hem zelf het goede nieuws vertellen, op voorwaarde dat ze met Scarpia naar bed gaat. Ze stemt toe, en net nadat hij het bezoekingsformulier heeft geschreven, steekt ze Scarpia neer. (En dit is pas we eerste akte.)

foto: Morten de Boer


Tosca werd geregisseerd door Nicola Glück. Sinds 1990 regisseert ze voor theaters (Kiel, Lübeck, Straatsburg, Düsseldorf, Montpellier), culturele gezelschappen (Düsseldorf, Schwelm, Recklinghausen), kerkgemeenschappen, scholen, conservatoria en kerkgezelschappen. Bij Opera Zuid heeft eerder Falstaff en L'Elisir D'Amore geregisseerd. En hiervoor heeft ze met de ontwerpster Pia Oertel (die nu, net als voor de twee eerdergenoemde Opera Zuid-producties de kostuums en decors heeft ontworpen) het ensemble Die Oper An Der Düssel opgericht.

Opmerking achteraf: ik ben wat laat in de tournee gaan kijken. Als je Tosca nog wilt zien, kan dat alleen 20 juni in het Capitole in Gent, 25 juni bij de Opera Op De Parade in Den Bosch en op 1 juli in het Concertgebouw in Amsterdam. Alle voorstellingen zijn echter wel semiscenisch (wat betekent dat er niet met het -volle- decor gespeeld wordt).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten