zaterdag 29 juni 2013

De duivelsverzen

Het werd weer eens tijd voor een dik, serieus boek. Alleen is het boek zelf lichtvoetig geschreven, doch erg controversieel in bepaalde kringen. Ook goed, een licht boek is nooit verkeerd, toch? En daarbij, het is vol met symboliek.

De Duivelsverzen begint met het moment dat Djibriel en Saladin uit een vliegtuig vallen. Het mag een wonder heten dat ze overleven, maar het is een wonder met een bijsmaak. Het tweetal begint al snel na hun landing op een wel erg merkwaardige manier te veranderen. Djibriel krijgt een glanzend aureool, terwijl uit Saladins voorhoofd hoorns gaan groeien en zijn benen steeds meer op bokkenpoten gaan lijken. En daarbij, Djibriels dromen groeien uit tot een soort tweede realiteit...


De Duivelsverzen, de vierde roman van Salman Rushdie, werd het middelpunt van veel controversie. Het veroorzaakte protesten van moslims in verschillende landen, sommige gewelddadig. Rushdie kreeg doodsbedreigingen en er is zelfs een fatwa tegen hem uitgesproken. Desalniettemin geldt hij als een van de grootste hedendaagse Britse schrijvers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten