donderdag 25 april 2013

Oedipus

Ik moet iets opbiechten. Ik ben nog nooit naar een toneelvoorstelling geweest. Ik ben naar concerten geweest, en musicals, en dansvoorstellingen, eigenlijk naar alles wat zich op een podium afspeelt, maar nooit naar een echte toneelvoorstelling. Tot nu dus.

De Oedipus van het Ro Theater is eigenlijk twee tragedies in één. Een deel is is Oedipus Rex, waarin de jonge Oedipus wordt geconfronteerd met zijn afschuwelijke lot, een ander deel is Oedipus in Kolonos, waarin de oude koning Oedipus zijn ogen uitsteekt en zich langzaam terugtrekt uit de wereld.Koning Laios en zijn vrouw Iokaste zijn vervloekt door een orakelvoorspelling. Als zij een zoon krijgen, dan zal deze zijn vader vermoorden en met zijn moeder trouwen. Laios wil koste wat kost geen kind krijgen, maar Iokaste wil niets liever. Ze voert hem dronken en weet zo een kind te verwekken.

Als het kind eenmaal geboren is en het een jongetje blijkt te zijn, wordt deze meegegeven aan jagers opdat deze het kind vaan een berg af zullen gooien. Maar de jagers kunnen het niet over hun hart verkrijgen om de baby te doden, en geven het aan een stel dat zelf geen kinderen kan krijgen.

Oedipus groeit op in het besef dat dit zijn echte ouders zijn, en gaat als volwassene op weg naar Korinthe. Onderweg bij een driesprong komt hij een koets tegen. Hij wil erlangs, zij willen erlangs, en in een vlaag van woede vermoordt Oedipus alle inzittenden, behalve één (waarmee hij dus zijn vader heeft vermoord). In Korinthe aangekomen is Iokaste rouwende om haar man, maar raakt al snel verliefd op Oedipus en trouwt met hem (een huwelijk met zijn moeder).

Langzaam maar zeker komt alles uit. Iokaste hangt zichzelf op en Oedipus steekt zijn ogen uit, omdat hij niet langer de miserie wil zien die hij heeft aangericht. Hij vertrekt met zijn dochter naar een afgelegen gebied om daar te wachten tot de dood hem komt halen.

Alize Zandwijk regisseerde Oedipus. Zij is is sinds 2006 artistiek leider van het Ro Theater. De periode daarvoor maakte Alize Zandwijk met Guy Cassiers het artistiek beleid van het gezelschap. Bij het Ro Theater introduceert zij herhaaldelijk nieuwe toneelschrijvers in Nederland, maar naast moderne regisseert ze ook een klassiek repertoire (zoals Shakespeares King Lear en Oedipus).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten