zondag 14 april 2013

Hartstocht

Het laatste concert dat ik van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) zal bijwonen. Niet omdat ik niet meer naar klassieke concerten ga, of niet meer naar concerten van dit orkest specifiek, maar omdat het fuseert met Het Brabants Orkest en voortaan verder zal gaan onder de naam Philharmonie Zuidnederland.

Het laatste concert dus, maar wel een prachtige afsluiter (voor mij dan, want dit seizoen wordt gewoon afgemaakt als het LSO). De Haydn variaties en het vioolconcert van Brahms en de achtste symfonie van Dvorák werden ten gehore gebracht in dit prachtige concert met de naam Hartstocht. En hoewel de Haydn variaties mij persoonlijk weinig doen, is Brahms' vioolconcert magisch. Vooral met de virtuoze Lei Wang als solist. De achtste symfonie van Dvorák is opvallend westers voor een componist die bekend staat voor zijn Tsjechisch folkloristisch aandoende stukken (een stijl waar ik persoonlijk erg van houd). Het is niet mijn favoriete symfonie, en dat zal die ook nooit woorden, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.


Ed Spanjaard dirigeerde. Geen kleine naam in de wereld van Nederlandse symfonieorkesten. Tegenwoordig is hij honorair dirigent van het LSO, nadat hij van 2001 tot 2012 bij hetzelfde orkest chef-dirigent was. Hij is regelmatig gastdirigent bij het Koninklijk Concertgebouworkest en vrijwel alle Nederlandse symfonieorkesten, en ook buitenlandse orkesten niet te vergeten. Ook is hij sinds 1982 chef-dirigent van het in hedendaagse muziek gespecialiseerde Nieuw Ensemble. Verder is hij als operadirigent werkzaam geweest bij De Nederlandse Opera, de Opéra National de Lyon, de Nationale Reisopera, Opera Zuid en 'Opera in Ahoy'.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen