zaterdag 9 maart 2013

Twee vrouwen

Ik ben tot de conclusie gekomen dat De Donkere Kamer Van Damokles geen goed idee is voor een boekverslag; te veel personages en er gebeurt veel te veel om goed samen te vatten. Dus ben ik op zoek naar andere boeken, simpelere boeken, met minder personages. En dan komt Twee Vrouwen om de hoek kijken.

Ik heb Twee Vrouwen al eens gelezen, toen het werd uitgedeeld in het kader van Nederland Leest 2008. Alweer vijf jaar geleden! Toen zat ik waarschijnlijk nog niet eens op de middelbare school... En ik vind het even mooi als bij de eerste keer lezen.


Twee Vrouwen is een liefdesgeschiedenis, tussen twee vrouwen. Laura is een gescheiden vrouw van vijfendertig, Sylvia een meisje van twintig. Ze komen elkaar tegen op straat, raken aan de praat en worden verliefd. Het is een ongewone liefde, niet alleen door het leeftijdsverschil, maar ook omdat dit voor hen beiden de eerste en de laatste relatie is die ze met een vrouw zullen hebben.

De buitenwereld vindt hun relatie prima, op een paar na. Beiden proberen hun liefde voor hun ouders te verbergen, omdat ze het toch niet zullen begrijpen. Sylvia zegt tegen haar ouders dat ze met haar geliefde Thomas inwoont bij zijn moeder (Laura), Laura probeert Sylvia geheel te verbergen voor haar bejaarde moeder in Nice, maar zonder succes. En dan is er nog Laura´s ex-man Alfred...


Harry Mulisch was een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Ook wordt hij hij tot de "Grote Drie" gerekend, waartoe ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoorden. Zijn roman De Ontdekking Van De Hemel werd in 2007 uitgeroepen tot het beste Nederlandse boek aller tijden. En dat zegt iets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten