maandag 18 maart 2013

&ME

Tijden geleden verscheen op Otje Blogt Cultuur een gastblog van Leon over de participantendag van de film &ME, die toen nog in de maak was. Nu is de film er dan eindelijk, en natuurlijk ben ik er ook heen geweest.

&ME is de filmbewerking van het boek Fremdkörper van Oscar van den Boogaard (de setting is immers totaal anders dan in het boek). In de filmversie speelt het verhaal zich af tegen de achtergrond van de verhuizing van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg en weer terug. &ME vertelt het verhaal van Eduard, een homoseksuele, gedesillusioneerde jurist die zijn bestaan in Berlijn verruilt voor een topfunctie bij het Parlement in Brussel. Daar ontmoet hij de levenslustige, idealistische stagiaire Edurne uit Spanje. Zij is net ontsnapt aan haar overbezorgde moeder, en vindt in hem een aantrekkelijke, fascinerende man met wie ze dolgraag haar leven wil delen. Eduard is verrast door zijn genegenheid voor haar, en begint een relatie. En dan is er nog Richard, Nederlandse verhuizer bij het Parlement. Zowel Eduard als Edurne zijn direct gefascineerd door hem, is hij de schakel die hen bij elkaar houdt, of drijft hij hen juist uit elkaar?

Het verhaal is mooi, maar de beelden des te meer. De kleuren in de achtergrond en in de kleding van de personages, de lichteffecten... Een prachtig shot (waar ik overigens geen foto van heb) is als Eduard en een Britse Parlementsmedewerker over de wenteltrap rennen in het gebouw van Brussel, waarbij de trap net een slakkenhuis lijkt.


Norbert ter Hall is niet alleen de regisseur van &ME, maar ook van bekroonde dramaseries als A'dam-e.v.a., 'T Schaep Met De Vijf Pooten en 'T Vrije Schaep. Drie Nederlandse hitseries. En hoewel een Nederlandse productie, wordt er, op twee zinnen na, geen Nederlands gesproken. Het is bovenal een internationale film, met tig talen die worden gesproken, afhankelijk van de nationaliteit van het personage. Engels, Spaans, Duits, Frans... En toch zie je de invloeden van die series doorwerken in deze film (vooral de Spaanse moeder zou zo kunnen meespelen in 'T Schaep).

1 opmerking:

  1. Inderdaad een heel mooie, sfeervolle film met een internationaal karakter. Het bekijken zeer waard.
    Er zitten inderdaad de nodige verschillen tussen het boek `Fremdkörper´ en deze film.

    BeantwoordenVerwijderen