zondag 24 maart 2013

Frankenstein

Een kleine waarschuwing vooraf: dit wordt geen lovende blog. Ik vond het boek namelijk noch onderhoudend, noch interessant om te lezen (om het maar eens beleefd uit te drukken). Niet dat het geen goed boek is; integendeel, het is een van de bekendste werken uit de Engelse literatuur. Maar mij viel het tegen.


Frankenstein begint met de brieven van Robert Walton aan zijn zuster. Hij wil een poolexpeditie gaan ondernemen, en is op zoek naar zeelui die bereid zijn om deze gevaarlijke reis met hem te maken. Als hij goed en wel op zee is, ziet hij eerst een figuur op een slede over het ijs gaan, en kort daarna een andere man die om hulp smeekt. Ze halen hem binnen, en langzaam maar zeker vertelt deze mysterieuze man, Frankenstein geheten, zijn verhaal.

Frankenstein was een jonge, idealistische student die het geheim te weten komt over hoe je leven kunt opwekken. En met die kennis, naïef als hij is, creëert hij een monster. Het monster heeft een goed karakter, maar is zo afzichtelijk dat hij overal wordt gevreesd waar hij komt, terwijl hij zich van geen kwaad bewust is. Eenzaam en verstoten zint het monster op wraak op zijn schepper.


Mijn grootste probleem met het boek is dat ik geen enkele sympathie kan opbrengen voor de hoofdpersoon, Frankenstein. Hij creëert een monster, maar met een hart van goud. In eerste instantie vlucht Frankenstein voor hem (oké, begrijpelijk), maar als het monster hem daarna om een gunst vraagt, zodat hijr niet langer verstoten hoeft te zijn, en Frankenstein ook van hem af is, weigert Frankenstein. Dus neemt het monster wraak, en Frankenstein, egocentrisch als hij is, heeft alleen nog maar oog voor zijn eigen ellende, niet begrijpende dat hij dit zelf over zich heeft afgeroepen.

Verder hij herhaalt zichzelf steeds. Hoe gruwelijk het monster wel niet is, en hoe erg hij het wel niet heeft, en dat niemand zijn geheim ooit zou kunnen begrijpen. En hoe vaker hij dit herhaalt, hoe meer ik me ga ergeren.


Mary Shelley schreef Frankenstein, haar bekendste werk, op haar negentiende. Frankenstein is en was enorm succesvol, en heeft al vele film- en toneelbewerkingen gehad. Tot 1970 was dit ook het enige waar ze bekend van was; dit en het uitgeven van het werk van haar man, Percy Byscche Shelley. Sinds 1970 geniet ook de rest van haar oeuvre weer grotere interesse onder Engelsstudenten en -geleerden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten