zaterdag 23 februari 2013

Pagliacci

Dit is nu al mijn favoriete Opera Zuid-productie (naast Katja Kabanova dan). En dat wil iets zeggen.

Pagliacci is eigenlijk een best bekende opera, hoewel je waarschijnlijk noch van de componist (Ruggero Leoncavallo), noch van de opera gehoord hebt. Een van de bekendste aria´s aller tijden komt uit deze opera:


Dit is het moment dat de macho Canio zich kwetsbaar toont. Hij zingt dat hij zijn schmink op moet doen en zijn kostuum aan moet trekken, zodat hij dadelijk weer het publiek kan vermaken. The show must go on...


foto: Morten de Boer


Pagliacci is een komische opera die tragisch eindigt. Het gaat over een rondreizend circusgezelschap, dat net na de Tweede Wereldoorlog weer aankomt ergens in een Italiaans dorp. Het circus is wat kleiner en armzaliger geworden, maar het dorp is blij dat er weer eens iets plezierigs is.

Maar in het circus zelf is het minder leuk. Nedda en Canio hebben een slecht huwelijk, en Nedda heeft een affaire met de dorpsbewoner Silvio. Maar Tonio is ook verliefd op Nedda, en wil wraak nemen op Nedda, omdat ze zijn liefde niet beantwoordt.

Of kort gezegd: een prachtige opera vol drama, prachtige muziek en acrobatiek.

foto: Morten de Boer


Pagliacci is het regiedebuut van Miranda van Kralingen (artistiek leider van Opera Zuid), in samenwerking met Nynke van den Bergh, die al regisseerde voor verschillende koren en operagezelschappen, waaronder Opera Zuid (Le Nozze Di Figaro en de korte voorstelling Le Tableau Parlant).

1 opmerking:

  1. De deelname van acrobaten is een heel mooie bijdrage aan de beleving dat je de opera betrekking heeft op een circus. Dat is een heel fraaie toevoeging aan deze mooie opera.

    BeantwoordenVerwijderen