zaterdag 16 februari 2013

Het dwaallicht

Alweer een boek. Uitgelezen in één dag. Het helpt natuurlijk dat ik vakantie heb, maar het boek zelf helpt ook mee (vooral het aantal bladzijden; slechts 54 bladzijden). En het mag op m´n literatuurlijst, dus da's ook mooi.

Het Dwaallicht speelt zich af op een regenachtige novemberavond in Antwerpen. Frans Laarmans wil net terug naar huis gaan als hij drie Afghaanse zeelui tegenkomt die op zoek zijn naar ene Maria van Dam. Ze hebben het adres opgeschreven. Eerst probeert Laarmans het nog te beschrijven in zijn gebrekkige Engels, maar al snel geeft hij het op en besluit hij met hen mee te lopen naar het adres. Uiteindelijk wordt het een tocht door heel de stad.


Het Dwaallicht is het laatste werk uit het oeuvre van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot. Het boek is net na de Tweede Wereldoorlog verschenen, in 1947. Het is een typische Elsschot-novelle. De hoofdpersoon is zijn alter ego Laarmans, die vaker in zijn werk voorkomt. Wandelend door de stad praat Laarmans met zijn zeelui over religie. Ook religie is een herhaaldelijk terugkomend thema, hoewel Elsschot zelf atheïst is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten