woensdag 2 januari 2013

Het spel der tronen

En wederom ben ik begonnen aan serie fantasyboeken. Zo´n serie waar nooit een einde aan komt, en met dikke boeken; eerst Harry Potter, daarna Lord Of The Rings en dan nu Game Of Thrones (ook wel Het Lied Van IJs en Vuur genaamd). Houd je vast, want dit gaat nog lang, heel lang duren...

Game Of Thrones lijkt qua stijl erg op Lord Of The Rings; er is wel actie, maar het tempo is traag, veel trager dan het gemiddelde moderne boek. En net zoals Lord of The Rings speelt het zich af in een soort dimensie/wereld die erg veel op de onze lijkt, maar toch totaal anders is (je snapt me wel). Maar: Game Of Thrones is veel meer oorlog, veel meer politiek, veel meer adellijkheid. Maar ook meer persoonlijk drama, en meer leeftijdsverschil tussen de verschillende personages. Meerdere hoofdpersonen! En de loop van het verhaal is minder makkelijk te voorspellen.


Het Spel Der Tronen (dit boek, deel 1, dus) is het begin van dit spel der tronen. De macht van koning Robert Baratheon is tanende, zijn Hand is onder verdachte omstandigheden aan zijn eind gekomen en de Lannisters zijn sterke spelers aan het hof. En natuurlijk zijn er ook trouwe onderdanen, de Starks bijvoorbeeld. Eddard Stark wordt, geheel tegen zijn zin, tot nieuwe Hand uitgeroepen, en zowel hijzelf als zijn familie worden betrokken bij deze enorme machtsstrijd. En niet te vergeten: overal loert gevaar, en niet alleen binnen het koninkrijk.

George R.R. Martin is een Amerikaanse auteur van epische fantasy, korte verhalen (in de jaren '70), screenplays en sciencefiction, en daarnaast ook filmproducent. En hij is organisator geweest van schaaktoernooien (mocht je daarin geïnteresseerd zijn). Voor zijn werk heeft hij talloze prijzen gewonnen, allemaal sciencefiction-fantasy-horrorprijzen die mij niets zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten