zaterdag 22 december 2012

O brother, where art thou?

Waar klassieke verhalen tot kunnen leiden. Homerus zou zeker niet hebben gedacht dat zijn Odyssee bewerkt zou kunnen worden tot dit: O Brother, Where Art Thou?, een Amerikaanse, ietwat melige bewerking.

In 1937, op het platteland van de Amerikaanse staat Missisippi, ten tijde van de Grote Depressie. Drie
mannen ontsnappen uit een chain gang en gaan op zoek naar de schat van $1,2 miljoen. Die schat claimt Ulysses Everett McGill te hebben gestolen en begraven voordat hij gevangen genomen werd. Ze hebben precies vier dagen om deze te vinden voordat het gebied onder water wordt gezet, zodat er op die manier energie wordt opgewekt. En, zoals een Odyssee-bewerking betaamt, komen ze vele verschillende, vaak nogal vreemde figuren tegen tijdens hun reis.

Wat de film zo mooi/bijzonder maakt, is niet per se het verhaal, maar juist alles eromheen. De kleuren (letterlijk alles is in sepia-tinten), de - maffe - karakters, maar bovenal de muziek. Bluegrass, gospel, country, blues en folk. De soundtrack won zelfs een Emmy voor het album van het jaar 2001.O Brother, Where Art Thou? werd geregisseerd door Joel en Ethan Coen, ook bekend als de Coen-brothers. En als hun namen je niets zeggen, waarschijnlijk zeggen hun films je dan wel iets: The Big Lebowsky, True Grit, No Country For Old Men, Blood Simple en Fargo. Stuk voor stuk topfilms.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten