woensdag 7 november 2012

The lives of a cell

Ik blog nog maar weinig de laatste tijd, maar niet getreurd. Hoewel minder frequent, de blogs zijn nog hetzelfde als altijd. Dus hierbij, alweer, een boek: The Lives Of A Cell van Lewis Thomas.

The Lives Of A Cell is een wetenschappelijk boek, maar geen verslag of iets dergelijks. Het is een soort poëtische kijk op wetenschap, en dan met name biologie. Het zijn korte essays over een bepaald thema uit de biologie, zoals dood, maar ook organellen (de organen van een cel) of de oorsprong van bepaalde woorden.

Het zijn een soort verhaaltjes van maar een paar bladzijden, verhaaltjes vol verwondering en liefde voor het onderwerp. Ze zijn interessant en leerzaam, hoewel soms wat verouderd (het boek is in 1974 verschenen, en de wetenschap staat nooit stil).


Lewis Thomas was (ja 'was', want hij is in 1993 overleden) een natuurkundige, dichter, etymoloog, essayist, administrateur, docent, beleidsmedewerker, essayist en onderzoeker. Een veelzijdig man dus, wat ook wel te merken valt aan de manier waarop het boek is geschreven. Het is wetenschap, maar dan opgetekend in heel elegant taalgebruik.

Een kleine waarschuwing: het boek is goed te lezen, voor mensen die al iets meer kennis hebben over biologie. Je moet een bepaalde biologische woordenschat hebben, en bijvoorbeeld weten wat prokaryoot is (een term die aangeeft dat de cellen van een organisme geen celkern bevat), of wat feromonen zijn (geurstoffen). Niet leesbaar voor iedereen, maar zeker de moeite waard voor (amateur)biologen/wetenschappelijk geïnteresseerden/mensen die biologie hebben in hun profiel op de middelbare school.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten