dinsdag 20 november 2012

Pantheon

We zijn in Rome. We staan op een plein en voor ons doemt een enorme koepel op, met aan de voorkant zuilen. Het lijkt op een tempel, maar is het niet. Of in ieder geval niet meer. Het is druk op het plein. Mensen stromen het gebouw in en uit.

Dit gebouw is het Pantheon, een enorme koepelkerk, die oorspronkelijk dienst deed als Romeinse tempel.


We lopen het gebouw binnen, en verwonderen ons over de grootte, de ruimtelijkheid. De marmeren vloeren. Het plafond, en het gat in het plafond. Een lichtstraal valt door dat gat. Zo'n gat schijnt een oculus te heten, en belangrijk te zijn voor de constructie. Iets met krachten, anders stort het in.

Het gebouw heeft nogal wat veranderingen doorgemaakt. Oorspronkelijk bedoeld ter verering van alle goden van het Romeinse pantheon, later 'hergebruikt' als katholieke kerk (in 609 begon die periode). Marmer van de buitenkant afkomstig is verwijderd, het brons van het plafond is omgesmolten voor het baldakijn van de Sint Pieter. Oude beelden weg, nieuwe beelden erin. Graven, dat ook. Geen kerk zonder graven. Kunstenaars wilden er maar al te graag begraven worden. De schilder Rafaël, de componist Corelli en de architect Peruzzi.

En nog steeds is het prachtig om in rond te lopen, alleen wat druk...

(Ik heb een meer informatieve blog over het Pantheon geschreven als onderdeel van mijn vorige Rome-reis: http://otjeblogtcultuur.blogspot.nl/2012/03/pantheon.html)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten