woensdag 14 november 2012

Colosseum

We zijn nog steeds in Rome. Nadat we een korte pauze hebben gehouden, lopen we nu het Colosseum binnen, het grootste amfitheater uit de Romeinse tijd dat nu nog over is. En het is enorm!

De grootte blijft indrukwekkend. Stel je voor dat dit helemaal vol zat met Romeinen, kijkend naar het spektakel dat zich beneden afspeelt. De gladiatoren komen een voor een op, en stellen zich op voor de plaats waar de keizer met zijn familie zit. In koor roepen ze: "Ave Caesar, morituri te salutant!"*

En dan beginnen de gevechten. Eerst gevechten tussen gladiatoren en dieren, daarna gladiatoren tegen elkaar. Iedere gladiator heeft zijn eigen rol, te herkennen aan zijn uitrusting. Iedere uitrusting heeft bepaalde voor- en nadelen. Je kan fantastische wapens hebben en goede bescherming, maar dan draag je wel een helm die je zicht vermindert. Of je hebt weinig wapenrusting, maar je bent wel wendbaar.De gevechten waren spannend, spectaculair en vooral bloederig. Romeinen waren sowieso niet vies van een beetje bloed of ingewanden. Als een gladiator een ander gladiator had ingemaakt, moest deze aan de keizer toestemming vragen om hem te doden. Stak hij z'n duim omhoog, dan bleef de verliezer leven, stak hij echter zijn duim naar beneden, betekende het zijn dood.

De winnaar kreeg een geldbedrag, een olijftak en een geldbedrag.

De gevechten vonden, in ieder geval in het Colosseum, niet een voor een plaats, maar meerdere gevechten tegelijk. Als het ene verveelde, kon je nog naar het andere kijken. En je had altijd goed zicht op wat er gebeurde. Als je een vrije man was, dan. Vrouwen en slaven hadden slechtere plaatsen, bovenaan in de arena.

(Ik heb al eerder een meer informatieve blog geschreven over het Colosseum: http://otjeblogtcultuur.blogspot.nl/2012/03/colosseum.html)

*In het Nederlands: "Gegroet Keizer, zij die zullen sterven groeten u!" Caesar was een titel, en verwijst dus niet naar Julius Caesar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten