zondag 28 oktober 2012

Verleiding & betovering

Gisteravond ben ik naar een prachtig concert geweest van het Limburgs Symfonie Orkest. Een concert dat in het teken stond van filmmuziek. Wat? Filmmuziek? Denk aan Harry Potter, Lord of the Rings, Narnia, Slumdog Millionaire, World Trade Center, Shrek. Kun je je de soundtrack een beetje voor de geest halen? Ja, dat soort muziek.

De muziek was prachtig en erg gevarieerd. De films kwamen uit Amerika, Groot-Brittanië, India en Japan. En de genres van fantasy tot oorlog, van comedy tot actie.

De dirigent, Dirk Brossé, leidde niet alleen het orkest, maar vertelde ook over de stukken die werden gespeeld en de films waar ze uitkwamen. Over hoe filmmuziek tot stand komt, over de componisten, over het verschil tussen muziek voor films en series (waarbij veel rekening moet gehouden met waar de muziek uit komt, uit muziekinstallaties van zeer hoge kwaliteit, of slechts twee kleine doosjes). Hij vertelde interessant, met erg veel humor.


Het absolute hoogtepunt van de avond vond ik de sitarsolo uit Slumdog Millionaire, gespeeld door Roopa Panesar (de schone dame op de foto hierboven). Slumdog Millionaire is een fantastische film, mét prachtige muziek, geschreven de Indiase componist A.R. Rahman. Rahman komt uit de Bollywood-filmindustrie, en dit is zijn eerste westerse film. Voor deze film heeft hij dan ook gekeken hoe westerse componisten filmmuziek aanpakken, om dat de componeren met zijn Indiase roots.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten