donderdag 18 oktober 2012

Uffizi

Wat moet je zeker doen als je ooit in Florence bent (al is het maar een dag, zoals bij mij)? Juist, naar het Uffizi. Je kunt het simpelweg niet maken om er niet heen te gaan (al is het alleen maar om de Venus van Botticelli te zien). Hoe kun je nu niet naar zoveel topstukken willen kijken? En trouwens, het is ook nog eens een van de oudste en bekendste musea van de westerse wereld. Dus...


Mijn bezoek aan het Uffizi was jammer genoeg van korte duur. Een van de nadelen van schooluitstapjes zijn strikte tijdschema's waar je je aan moet houden, zodat je alles kunt zien. Ik zou met gemak een hele dag omkrijgen in dit museum, maar het was me - jammer genoeg - niet gegund. Er stonden immers ook nog andere dingen op het programma. Maar hoewel het bezoek kort was, was het wel zeer bijzonder - en leerzaam (een van de voordelen als de begeleider van jouw groep een docent tekenen is).

De Geboorte Van Venus van Sandro Botticelli is slechts een van de vele meesterwerken van het Uffizi, maar wel een zeer bekende. Wat Botticelli hier doet is zeer gewaagd, naaktheid werd namelijk niet heel erg op prijs gesteld in die tijd (halverwege vijftiende eeuw); alleen Adam en Eva en bij tijd en wijle een Maria die Jezus de borst geeft, maar dat was het dan. Waarschijnlijk waren zijn sponsoren wel gecharmeerd van het idee van een schilderij met een klassiek thema, maar een volledig naakte Venus die zich slechts bedekt met haar haren en armen? Mmm, nee, zoiets werd niet heel erg gewaardeerd. (Daarna heeft hij dan ook bijna alleen nog maar godsdienstelijke schilderijen gemaakt.)


Een van mijn persoonlijke favorieten uit de collectie van het Uffizi is deze Medusa van Caravaggio. Prachtig is de gelaatsuitdrukking van het monster Medusa, de beweging in de slangen die haar haar vormen, en het bloed dat letterlijk uit de nek spuit. De scène die is afgebeeld is Medusa's hoofd net nadat het is afgehakt door de Griekse held Perseus. Perseus kreeg de opdracht om Medusa te onthoofden van Athena, die het daarna gebruikte voor haar schild (waarom is me niet helemaal duidelijk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten