dinsdag 16 oktober 2012

Playboy architecture, 1953-1979

Het is herfstvakantie voor mij. En herfstvakantie betekent veel vrije tijd, dus ook tijd om culturele dingen te ondernemen. En natuurlijk horen daar ook tentoonstellingen bij, waarvan PlayBoy Architecture, 1953-1979 de eerste is.

Playboy Architecture, 1953-1979 is een tentoonstelling geheel geweid aan de rol die architectuur en design had in het blad Playboy in de periode van 1953 tot 1979. Deze twee dingen speelden een opvallend en opmerkelijk grote rol in het blad, een veel grotere rol dan dat je (of in ieder geval ik) in eerste instantie zou denken.


Design/architectuur en Playboy blijken onlosmakelijk met elkaar te verbonden, want een vitaal deel van de Playboy-levensstijl. Het blad draaide, vooral in die tijd, niet slechts om pin-ups, maar ook om een hele levensstijl die erbij hoorde. De typische playboy was een achtentwintigjarige single man, modebewust, een beetje à la Mad Men. Het blad was een stijlgids voor deze mannen, een bijbel voor het leven.

De tentoonstelling belicht de verschillende kanten van Playboy Architecture, van stoelen tot literatuur, van het Playboy-vliegtuig tot de vrijgezellenappartementen. Alles met mooi beeldmateriaal uit het blad zelf, en eventueel videomateriaal of extra attributen. En natuurlijk zijn er vele edities van het blad zelf uit die tijd die je kunt doorbladeren.

Het is een tentoonstelling die verrast en leerzaam is, maar vooral ook heel erg mooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten