zondag 21 oktober 2012

De zwarte met het witte hart

Tussen twee blogs over tentoonstellingen/pop art in prop ik nog even een boek. En niet zomaar een boek, want deel van de Volkskrant-serie De Beste Debuutromans. Nummer drie in dat rijtje is Arthur Japin, dus bij deze.


Tot nu toe is De Zwarte Met Het Witte Hart het treurigste boek in de serie. Het boek speelt zich af tussen 1836 en 1900. Kwasi en Kwame, twee Afrikaanse prinsjes, worden naar Nederland gehaald en voor de rest van hun leven van hun familie te worden gescheiden. Waarom? Ze dienen als geschenk voor Willem I als onderpand voor de illegale slavenhandel van de Nederlandse regering.

In Delft worden de jongens als Hollanders opgevoed. Kwasi probeert uit alle macht een Nederlander te worden en zich aan te passen aan de Hollandse gebruiken, Kwame wil vooral zijn Afrikaanse identiteit behouden om later terug te kunnen keren naar zijn eigen volk.


Arthur Japin is een van de grootste Nederlandse schrijvers die op dit moment leven. Zijn werk wordt geprezen, bekroond en in recordoplages gedrukt (813000 exemplaren van De Grote Wereld). Zijn werk kenmerkt zich door autobiografische en/of historische elementen. Van De Zwarte Met Het Witte Hart bestaat ook een opera, gecomponeerd door Jonathan Dove, waarvoor Japin het - Engelstalige - libretto heeft geschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten