woensdag 31 oktober 2012

Capitolijnse musea

We zijn aangekomen in Rome, en lopen langs het Forum Romanum (wat we later nog zullen bezoeken) naar de Capitolijnse Musea. We hebben heel weinig tijd, maar dat weerhoudt ons om toch nog even snel binnen te kijken.


De Capitolijnse Musea zijn een groep kunst- en archeologische musea, die rond een centraal plein liggen. Een heel beroemd plein, ontworpen door Michelangelo, dat tegenwoordig afgebeeld staat op de achterkant van Italiaanse euromunten van vijftig cent. De collecties van de musea bevatten vele Romeinse beelden, inscripties en andere artefacten; kunst uit de middeleeuwen en Renaissance; en juwelen, munten en andere - op deze blog niet nader gedefinieerde - voorwerpen.


Naast de vele andere beroemde Romeinse beelden in het museum, is dit een van de indrukwekkendste. Dit is de Colossus van Constantijn, met zijn 12 meter wellicht een van de grootste beelden ooit. Niet dat er veel van over is, overigens, maar de brokstukken geven wel een aardig idee van hoe hij ooit moet zijn geweest. Hij is opgesteld op een binnenplein in een van de musea. Nou ja, dat wat ervan over is: een voet, een bovenarm, een hoofd, een hand, een onderbeen(?) en een knie.


En dit is een ander beroemd standbeeld, ook uit de Romeinse tijd. Het is het bronzen ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius, dat lange tijd buiten op het plein heeft gestaan. Kun je je het voorstellen? Een Romeins bronzen standbeeld dat gewoon open en bloot buiten staat? Nu staat er een exacte kopie, gemaakt toen het originele standbeeld in 1981 naar binnen werd verplaatst voor restauratie.

(Extra weetje: het paard iets te klein lijkt voor de ruiter. In de Romeinse tijd waren er nog geen paarden van 2 meter, zoals we die nu hebben, en waren ze simpelweg een stuk kleiner. Destijds was het doodnormaal, nu ziet het er ietwat vreemd uit, zo'n klein paard onder een grote man.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten