dinsdag 23 oktober 2012

Andy Warhol - The last supper (pink)

Dit is de vreemdste tentoonstelling ooit. Is het eigenlijk wel een tentoonstelling te noemen? Het bestaat slechts uit één kunstwerk - een enorm kunstwerk, dat wel, maar dan nog...

Het kunstwerk is een zeefdruk van Andy Warhol, de beroemde pop artkunstenaar. Dit is een van de zeefdrukken die hij maakte van Da Vinci's Laatste Avondmaal, dit maal in fel roze* en twee naast elkaar. Het is totaal bizar om zo'n beroemd werk te zien in het roze, maar waarschijnlijk was dat juist de bedoeling. Het doek is enorm; met zijn zeven meter is het slechts een meter smaller dan het origineel. Hier in De Nieuwe Kerk van Amsterdam is het de eerste keer dat het kunstwerk tentoongesteld wordt in Europa, en daarmee extra speciaal.

Andy Warhol - The Last Supper (Pink) is van 6 oktober tot 11 november 2012 te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, slechts vijf weken. Deze tentoonstelling is deel van de serie Meesterwerken, waarbij iedere herfst een maand lang een meesterwerk met een religieus thema wordt tentoongesteld. Het vorige, en eerste, meesterwerk uit de serie was De Heilige Familie van Rembrandt.

*Op de foto komt de kleur niet goed over; je zult me dus op m'n woord moeten geloven.

1 opmerking:

  1. Het schilderij is in werkelijkheid inderdaad veel meer roze en imponeert op een merkwaardige manier.
    Ik kende dit werk van Warhol niet, maar vond later wel een foto van een blauwe versie...
    1 Kunstwerk is wel een vreemde expositie, maar deze was wel de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen