zaterdag 15 september 2012

Universidade de Coimbra

Oké, Coimbra wordt toch geen mini-serie. Ik sla twee kerken (de Sé Velha en de Sé Nova) over, omdat daar simpelweg te weinig over te vinden is om een interessante blog samen te stellen. Dus op naar het laatste onderdeel van Coimbra: de universiteit.

(Een extra lange blog, ter compensatie.)De universiteit van Coimbra (of Universidade De Coimbra, zoals 'ie in het Portugees heet) is een van de oudste universiteiten ter wereld, en de oudste van Portugal. De universiteit is tot leven geroepen in het jaar 1290. In het prille begin waren er al aardig wat faculteiten, namelijk recht, canoniek recht(?), kunst en geneeskunde (theologie mocht niet - daar was pauselijke toestemming voor nodig, en die moest nog geregeld worden). Deze oude universiteit lag toen nog in Lissabon. Pas na een ruzie met de paus, de politieke macht die op z'n gat lag en nog een conflict met de inwoners van de stad, verhuisde de universiteit naar Coimbra, waar hij nauw verbonden raakte met Santa Cruz (zie mijn vorige blog over Portugal/Coimbra).

Maar in 1377 verhuisde de universiteit weer terug naar Lissabon, waar deze nog anderhalve eeuw zou verblijven. In deze periode ging ook de faculteit voor theologie open, ergens rond 1380. En in 1537 verhuisde de universiteit naar z'n huidige locatie in het Alcaçova-paleis in Coimbra. En deze keer was het een mega-operatie, want ook alle leraren én de gehele bibliotheek moest mee (en de gemiddelde universiteitsbibliotheek is redelijk uitgebreid, zelfs in die tijd). En de universiteit werd ook maar meteen hervormd, nu ze toch bezig waren. Een college-systeem werd ingevoerd (dat overigens weer ongedaan werd gemaakt in de negentiende eeuw, maar dat is een ander verhaal), de curricula werden geherstructureerd en nieuwe leraren, zowel Portugees als buitenlands, werden aangenomen.

En alles ging goed. Tot de Verlichting, want toen vonden ze dat alles anders moest, vooral voor wetenschap. Dat moest volgens de Verlichting en vooral het tegenovergestelde van wat de paus altijd had gezegd. En toen ging alles weer goed.

Lang was Coimbra de enige universiteit in heel Portugal, wat ervoor zorgde dat deze een belangrijke focus van invloed was voor Portugal, niet alleen qua opleidingen, maar ook politiek en economisch (en muzikaal, de universiteit is namelijk het voornaamste onderwerp van de fado de Coimbra). Ook nu is de universiteit nog in vol gebruik, en even mooi en prestigieus als altijd.

De universiteit is nu nog gewoon te bezoeken. Een aanrader is de antieke bibliotheek (apart kaartjes kopen!) en de kapel. Beide moet je vooral zelf bezoeken - en je laten verrassen door hun schoonheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten