woensdag 5 september 2012

Sé de Viseu

We zijn onderhand vertrokken uit Lissabon, op naar de Beira-provincies in het Portugese binnenland. Nu zijn we in Viseu, in de kathedraal van Viseu om precies te zijn.

Deze stamt uit de twaalfde eeuw, maar zoals bij alle kerken/kathedralen die ik heb bezocht, is er steeds iets bijgebouwd door de loop van de eeuwen heen. En net zoals bij alle andere, is het een beetje een mix tussen verschillende architectonische stijlen (in dit geval voornamelijk manuel, renaissance en maniërisme). Maar het is vooral mooi om te zien, de grandeur, de overdaad. Het is prachtig, werkelijk waar!

De kathedraal is bijzonder - vooral voor de streek. Steeds waren de beste architecten en kunstenaars aan het werk voor deze kerk. Vooral de knopen (bekende patronen uit de manuelstijl) zijn meesterwerken. Maar wat ik persoonlijk nog het mooist vind zijn de azulejos in de kloostergang, die zijn werkelijk heel indrukwekkend.

De geschiedenis is echter niet heel erg interessant. Het is een kathedraal die je moet zien, en waar je vooral niet te veel over moet lezen (behalve misschien een beetje in een reisgids).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten