donderdag 13 september 2012

Santa cruz

Eindelijk weer een blog over Portugal. De eerste in de reeks Coimbra binnen de Portugal-serie, want in deze universiteitsstad is nu eenmaal meer te zien dan in andere steden, en dus ook meer om over te schrijven.

Het eerste wat we in Coimbra hebben bezocht, is de Santa Cruz, een kerk + klooster én het nationale pantheon van Portugal (gezien het feit dat daar de eerste twee Portugese koningen begraven liggen).


Santa Cruz werd gesticht in 1131, buiten de stadsmuren van Coimbra. Al in het begin was de Santa Cruz zeer belangrijk voor niet alleen Coimbra, maar voor heel Portugal, het was zelfs het belangrijkste kloosterhuis in de eerste jaren van de Portugese monarchie. En dat was voordat de kerk en het klooster echt af waren (in 1132 begon de bouw, maar pas in 1223 was het af). Omdat de kerk zo nauw verbonden was aan het koningshuis, kreeg het ook geregeld extra geld, wat Santa Cruz erg welvarend heeft gemaakt. Verder was aan de Santa Cruz een school verbonden, een school met een fantastische bibliotheek. Die bibliotheek was in de middeleeuwen dé ontmoetingsplaats voor de intellectuelen en machtselite van Portugal, dat was de plaats waar je gezien moest worden, wilde je echt meetellen in dat wereldje.

Maar de middeleeuwse Santa Cruz is niet de Santa Cruz die nu te zien is. Deze Santa Cruz is totaal gerenoveerd in de zestiende eeuw onder koning Manuel. Hij heeft de beste architecten, schilders en beeldhouwers geselecteerd om de kerk compleet te hernieuwen. Het is toch immers het visitekaartje van je koninkrijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten