zondag 26 augustus 2012

Torre de Belém

Een van de spectaculairste bezienswaardigheden in Lissabon is de Torre de Belém (hij staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO). Het is een nogal bizar bouwwerk, op een nogal afgelegen plaats in Lissabon, maar dat voegt alleen maar toe aan zijn betovering.

De Torre de Belém staat tegenwoordig een beetje hopeloos aan wal, maar vroeger was dat anders. Vroeger stond hij midden in de Taag, maar door landwinning is de rivier veel smaller geworden, en staat de toren aan de kant. Hij blijft mooi, alleen is zijn plaats minder indrukwekkend.


De toren is onlosmakelijk verbonden met de grote Portugese ontdekkingsreizigers uit de de zestiende eeuw, waardoor het ook zijn status als werelderfgoed heeft gekregen. Het is gebouwd onder Johan II, als deel van een defensienetwerk op de Taag, maar het kreeg ook de functie van ceremoniële toegangspoort.

De geschiedenis is wel leuk (en staat uitvoerig beschreven op de Engelse wikipedia-pagina van de toren), maar niet zo interessant als je geen liefhebber bent van oorlogsvoering en het Portugese koningshuis. Gelukkig is de toren ook prachtig qua architectuur. Het is een geweldig voorbeeld van de typisch Portugese manuelstijl (gotisch met veel maritieme elementen, zoals knopen), maar is eigenlijk ook gewoon heel mooi.

(Kleine tip/waarschuwing: de verdiepingen in de toren zijn niet heel erg interessant, en het trapje is erg smal en druk. Het loont zich niet echt om naar boven te gaan, tenzij het heel rustig is. Bij twijfel - en drukte - : niet doen.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten