zondag 19 augustus 2012

Sé de Lisboa

Misschien heb ik iets goed te maken, misschien heb ik gewoon geen ander onderwerp (ik laat het aan jullie over welke van de twee het is), vandaag in ieder geval nog een blog over Portugal.

De Sé de Lisboa (kortweg Sé) is de oudste kerk van heel Lissabon, en ook de enige gotische*. Natuurlijk waren er vroeger wel meer gotische kerken in Lissabon, maar die zijn allemaal vernietigd tijdens de enorme aardbeving in 1755 (als ze al niet eerder waren ingestort tijdens een andere aardbeving). Maar deze bleef staan, hoewel niet helemaal intact; de hoofdkapel en het koninklijke pantheon waren ingestort tijdens de aardbeving, de kloosters en vele kapellen vielen ook ten prooi aan de aardbeving en de daaropvolgende brand. Gelukkig werd de kathedraal grotendeels wederopgebouwd, en hebben er in het begin van de twintigste eeuw nog wat renovaties plaatsgevonden (in deze staat is de Sé nu nog).


De Sé is gebouwd in de tweede helft van de twaalfde en het begin van de dertiende eeuw, net nadat de stad Portugal bevrijd was na tijden van onderdrukking onder verschillende volkeren, waaronder de Moren. Om de overwinning te vieren, werd er een nieuwe kathedraal gebouwd op de plaats van de voormalige belangrijkste moskee in de stad.

In de loop van de geschiedenis werden er nog verschillende delen aan de kathedraal bijgebouwd (die ik hier niet ga behandelen, want zo interessant is dat nu ook weer niet).

De kathedraal oogt nogal streng, en er is weinig decoratie te zien. Het doet haast protestants aan, hoewel het toch echt een Rooms katholieke kathedraal is. Door zijn grootte is het wel indrukwekkend, en het is uniek voor de stad Lissabon - en het bekijken zeker waard.

In de kerk zelf is de kapel Sint Anna te bekijken, die wel rijkelijk gedecoreerd is (maar daar wil ik zo weinig mogelijk over verklappen). Het is in ieder geval een grote aanrader.

*Eigenlijk is het meer een mengeling van stijlen, waaronder ook barok en romaans; maar het grootste deel is nog steeds gotisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten