vrijdag 31 augustus 2012

Museu do fado

Een van de leukste dingen die ik heb gedaan in Lissabon is een bezoek brengen aan het Museu Do Fado, een geweldig interactief museum over fado, de nationale muziek van Portugal; over de geschiedenis van de fado; over de zangers van toen én van nu; over de Portugese gitaar, hét fado-instrument; eigenlijk over alles wat ook maar enigszins met fado te maken zou kunnen hebben.Het Museu Do Fado ligt een beetje achteraf in volkswijk, en is in eerste instantie wat moeilijk te vinden, maar wel zeer de moeite van het zoeken waard. Binnen krijg je een audiotour, die je meeneemt op reis door het museum. Bij schilderijen, afbeeldingen, een poppenhuis, posters en wat al niet meer worden verhalen vertelt over fado. En er is muziek, mooie fado-muziek, die bij die bepaalde ruimte hoort. En hoewel je er niets van verstaat, voel je de emotie, en hoor je de prachtige muziek die speelt terwijl je rondloopt en naar de objecten in die ruimte kijkt.

Maar er is meer, er zijn op drie verdiepingen fado-muren met zwart-witfoto's van beroemde fadistas, waar geluidsfragmenten bij horen, zodat je de verschillende artiesten kunt horen. De muren zijn ingedeeld op generatie, je hebt de generatie van o.a. Amália Rodrigues, maar ook de jongere generatie waartoe bijvoorbeeld Christina Branco en Mariza behoren. En het mooiste is: je kunt vergelijken, tussen generaties, maar ook tussen artiesten onderling (want er is altijd meer variatie dan je in eerste instantie denkt).


Mijn algemene indruk van dit museum: het is fantastisch! Je hoort, ziet, leest en leert waar fado vandaan komt, en de verschillende aspecten ervan. Het is op een manier gepresenteerd waarop iedereen ervan kan genieten, zowel de doorgewinterde fadoliefhebber als de leek. Er zijn films en muziekfragmenten, maar ook teksten op muren en audiogidsen die je door het museum heen loodsen. Je leert een beetje van alles, van de geschiedenis, van de Portugese gitaar, van de artiesten, van de cultuur eromheen, en toch blijft het algemene thema duidelijk (en de volgorde van de onderwerpen logisch). Heel mooi (én interessant)!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten