woensdag 29 augustus 2012

Mosteiro dos Jerónimos

Ik zou eigenlijk meer moeten bloggen over Portugal, maar soms schiet het erbij in in mijn drukke schema. (Ik hoop dat ik klaar ben met de blogs voordat ik - opnieuw - naar Rome ga.) Ik ben nu nog steeds bij dag drie, en dat wil iets zeggen. Maar door naar het eigenlijke onderwerp van deze blog: het Mosteiro dos jerónimos.

Dit klooster hebben we na de Torre de Belém bezocht, op dezelfde dag. Niet geheel ontoevallig, vooral omdat we in één keer kaartjes konden kopen voor beide bezienswaardigheden. Beide bouwwerken zijn nauw met elkaar verbonden; ze zijn beide schoolvoorbeelden van de manuelstijl, en staan beide op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ze liggen tevens ook in dezelfde wijk.


De Mosteiro was al vanaf het begin af aan in handen van hiëronymusorde. Eerst (rond 1500) was het een kapel, voornamelijk gebruikt door zeelieden die spoedig op reis zouden gaan naar verre en onbekende landen. Maar in 1501 begon de bouw van de kerk en het klooster zoals we het nu grotendeels nog steeds kennen. De bouwwerkzaamheden, die honderd jaar zouden duren, veranderden de kleine kapel in een prestigieuze kerk, bedoeld voor de monnikenorde.

In 1649 besloot Filips II van Spanje er een koninklijk grafmonument van te maken. Het was niet meer voor het gewone publiek toegankelijk, maar alleen nog voor de paters van de orde en de koninklijke familie. Dat was het begin van de periode dat het gebouw een koninklijke plaats was. Koningen veranderden het gebouw, voegden kunstwerken toe, of lieten zich er begraven. Dit duurde tot het einde van de negentiende eeuw, en is ook de belangrijkste reden dat het gebouw zo goed onderhouden is door de eeuwen heen.

In de twintigste eeuw was het de tijd van de republiek. Sommige delen van het klooster werden aangepast, maar niet drastisch. Vaak alleen maar gerestaureerd in een iets simpelere stijl, of een paar kunstwerken die werden toegevoegd.

In 1983 werd de Mosteiro samen met de Torre de Belém aan de UNESCO werelderfgoedlijst toegevoegd. Beide gebouwen zijn nauw verbonden met de tijd van de ontdekkers en zeevaarders van Portugal, en een zeer terechte toevoeging, zowel architecturaal als historisch gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten