woensdag 22 augustus 2012

Igreja de Santo António de Lisboa

Na de Sé de Lisboa zijn we naar deze kerk gegaan, de Igreja de Santo António de Lisboa. Deze kerk is min of meer het tegenovergestelde van de Sé. De Sé was groot en sober, deze is klein en wel héél erg barok.

De kerk zelf stelt niet zo heel veel voor, en is vooral de moeite waard als je er toevallig langskomt, of heel erg van barok-/rococokerken houdt. Eigenlijk is het enige interessante aan de kerk zijn geschiedenis. (Nou ja, eigenlijk is het helemaal niet eens de geschiedenis van de kerk zelf die interessant is, maar het verhaal van de heilige aan welke hij geweid is; zijnde Sint Antonius.)

De kerk is gebouwd op de plaats waar Sint Antonius geboren zou zijn in 1195. Toen hij in 1920 nog studeerde in Coimbra, sloot hij zich aan bij de orde der Franciscanen. Als monnik maakte hij vele missionaire reizen, waardoor hij grote bekendheid vergaarde onder de bevolking. Hij was erg geliefd, en al snel na zijn dood in 1232 werd hij heilig verklaard op aandringen van het volk (en werd deze kerk gebouwd).


De kerk die nu te zien is, is de herbouwde versie. De eerste versie van de Igreja, gebouwd ergens in de vijftiende eeuw, als een kapelletje (van deze eerste kapel is niets meer over, waarom weet ik niet). In 1730 liet Johan V de kapel herbouwen, maar nu als kerk (die deels instortte in een kleine aardbeving in 1755, met alleen maar de hoofdkapel die nog overeind stond). In 1767 werd de kerk volledig herbouwd door de barok-rococo-architect Mateus Vicente de Oliveira; dit is de versie die nu nog te bezoeken is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten