vrijdag 24 augustus 2012

De wereld volgens Garp

Iedereen kent dit boek wel, of op z'n minst de verfilming (The World According To Garp). Het is een fantastisch boek, en de film schijnt net zo goed te zijn - maar daar kan ik weinig over zeggen; ik heb de film immers nog nooit gezien.


Garp is de zoon van Jenny, een wel heel erg non-conformistische verpleegster. Als ze gezamenlijk na Garps afstuderen naar Wenen gaan, verandert hun leven drastisch. Garp probeert een boek te schrijven, Jenny schrijft er daadwerkelijk een, een autobiografie. Die autobiografie maakt haar enorm populair, en onbedoeld tot een beroemd feministe. Garp schrijft een novelle (Pension Grillparzer, die volledig in het boek opgenomen is).

Dat is min of meer de opbouw van het verhaal, maar wat het echt mooi maakt, zijn de personages. Hoeren, fanatici, onschuldige kinderen, worstelaars en een transseksuele voetballer. Zij maken het verhaal zo speciaal, en het boek zo interessant.

John Irving zal ik hier niet verder beschrijven, gezien ik dat al in een andere blog heb gedaan (http://otjeblogtcultuur.blogspot.nl/2012/08/weduwe-voor-een-jaar.html).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten