donderdag 5 juli 2012

Orfeo ed Euridice

Ik heb gisteravond iets magisch beleefd. Ik was getuige van een tocht door de Griekse Onderwereld (die zich op - en in - de vijver van Paleis Soestdijk bevindt). Die tocht maakte Orpheus om zijn geliefde Euridike terug te halen naar de wereld van de levenden.


Orfeo Ed Euridice is de mythe van Orpheus en Euridike in opera-vorm. De muziek is gecomponeerd door Gluck, en zo typisch barok; de mannelijke hoofdrol is een countertenor*, en het orkest is anders opgebouwd dan het standaard klassieke orkest**. Heerlijk! Orfeo (Darryl Taylor) was fenomenaal, zijn stem was dé perfecte alt (naar alle begrippen). Hij had een 'sterke' stem (countertenors missen vaak de kracht in hun stem die andere stemsoorten - meestal - wel hebben).

Niet alleen de muziek, maar ook deze opvoering is geweldig. Er wordt ontzettend goed gebruik gemaakt van de ruimte, van de hele ruimte wel te verstaan. En de kostuums pasten prachtig bij het geheel. Maar het leidt niet af van de muziek, integendeel, het ondersteunt het alleen maar. Het is mooi visueel, maar het verhaal wordt nog altijd 'verteld' door de muziek, en niet door een decor. (Wat wel jammer was, was dat het orkest niet mooi versterkt werd. Het klonk nogal vreemd, omdat het orkest in z'n geheel versterkt werd, in plaats van individuele instrumenten.)


Jos Thie regisseerde Orfeo Ed Euridice. Hij is tevens ook artistiek directeur van De Utrechtse Spelen, maar werkt ook freelance. Op zijn naam staan verschillende producties, opera, musical en toneel.

Meer informatie over deze productie (ook over kaartverkoop), zie: http://www.deutrechtsespelen.nl/voorstellingen/orfeo-ed-euridice/

*Een countertenor is de hoogste mannenstem, op de hoogte van de alt (laagste vrouwenstem).
**Instrumenten waren nog in ontwikkeling in die tijd. Veel koperen blaasinstrumenten waren toen nog van hout (er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een traverso, een houten blokfluit, in plaats van een gewone blokfluit), en de piano bestond nog niet (dat was een klavecimbel). Ook wordt er gebruik gemaakt van een chalumeaux (een houten fluit, een soortement kruising tussen een blokfluit en een klarinet). 

1 opmerking: