dinsdag 26 juni 2012

When I am laid in earth


Hier krijg ik nu echt kippenvel van, zo mooi vind ik het. Anneke van Giersbergen die de aria When I Am Laid In Earth zingt. Een rockzangeres die klassiek zingt, het kan goed werken, of het kan verschrikkelijk zijn, maar dit is prachtig.

Van Giersbergen is voormalig zangeres bij The Gathering, en is nog steeds vooral bekend als zodanig zijnde. Een  - klassiek - geschoolde stem is ze niet, hoewel ze wel in haar jeugd wel bij verschillende koren heeft gezongen (en daarna bij rockbands, maar dat is een ander verhaal). Haar muzikale roots liggen in jazz en klassiek, maar ze zingt voornamelijk pop en rock. Prince, Ella Fitzgerald en Thom Yorke (van Radiohead) zijn haar voornamelijkste muzikale invloeden.

Deze aria is afkomstig uit de kameropera Dido And Aeneas van Henry Purcell, die gebaseerd is op Ovidius' versie van Dido en Aeneas. Het was Purcells eerste opera, voor het eerst uitgevoerd in 1688 in de Josias Priest meisjesschool. Oké, het klinkt niet bepaald als een geweldige plek voor een wereldpremière, en hoogstwaarschijnlijk was het dat ook niet. Maar bedenk je wel, dit is een van de eerste Engelse opera's, en daarmee ook wel erg avant-garde. En, ook niet onbelangrijk, Purcell werd zeer lange tijd gezien als de grootste Engelse componist ooit, totdat hij van zijn troon werd gestoten door Edward Elgar (en dat is ook pas rond 1900 geweest).

1 opmerking:

  1. Voor de liefhebbers van Anneke van Giersbergen een optreden bij Giel Beelen: http://giel.vara.nl/media/229747

    BeantwoordenVerwijderen