zondag 24 juni 2012

Intouchables

Als ik dit schrijf, ben ik net terug van een bezoekje aan de bioscoop. Pathé dit keer, bij hoge uitzondering. Maar er draaide een mooie film, Intouchables genaamd, daarmee.


Intouchables vertelt het - waargebeurde - verhaal van Philip en Driss. Philip is een rijke man, die verlamd is geraakt na een ongeluk met paragliden. Driss is een jongen afkomstig uit het getto, die wordt ingehuurd als Philips persoonlijke verzorger. Hun 'relatie' is vreemd, maar erg humoristisch. De tegenstellingen tussen hen twee maken de film des te grappiger. Philip heeft geen zin in mensen die medelijden met hem hebben, en Driss weet eigenlijk niet wat hem overkomt (hij wilde geen verzorger worden, hij moest solliciteren om zijn uitkering te krijgen). Maar het werkt. Sterker nog, het werkt fantastisch.

Intouchables is een grandioze film. Het is geen cliché-verhaal over een zielige man in een rolstoel en een zielige, doch criminele, jongen uit het getto, verre van. Philip weet heel goed wat hij wil, alleen zijn omgeving werkt niet bepaald mee. Hij zit niet zozeer met zijn handicap, maar des te meer met de mensen om hem heen. Driss is de stoere jongen, maar hij heeft een klein hartje. Hij geeft echt om Philip, maar kan het ondertussen niet laten om met Margarie, die ook bij Philip in huis woont, te flirten. De cultuurverschillen leven geweldig komische momenten op, maar eigenlijk moet je daarvoor echt de film zien.

Intouchables is geregisseerd door Olivier Nakache en Éric Toledano. Om hen allebei apart te bespreken lijkt me zinloos, want veel van hun werk hebben ze samen gedaan. Samen hebben ze onder andere al eerder de films Tellement Proches, Nos Jours Heureux en Je Préfère Qu'on Reste Amis geregisseerd. En samen hebben ze ook de scripts geschreven voor al deze films (inclusief Intouchables).

1 opmerking:

  1. Intouchables is een geweldig mooi film waarvan de acteerwerk, dialogen en soundtrack prachtig samen komen op het grote scherm. Ik overweeg het zelfs om voor de derde keer naar de bios te gaan want het blijft genieten. Een echte aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen