zaterdag 16 juni 2012

Edisongala klassiek

Gisteravond werd het Edisongala live uitgezonden op Nederland 2. En als klassiekliefhebber en cultuurblogger ben je eigenlijk verplicht om het te kijken. Drie keer raden wat ik gedaan heb...

Het Edisongala werd gepresenteerd door Tijl Beckand, een opmerkelijke, maar zeer logische keuze. Beckand is vooral bekend van De Lama's, maar heeft vorig jaar ook een televisieprogramma over klassieke muziek gemaakt (De Tiende Van Tijl). Dus ja, het is absoluut logisch, en het geeft ook een beetje meer pit aan zo'n avond (want de gemiddelde leeftijd van klassieke muziekliefhebbers schat ik toch op zo'n 60... minstens).Tja, het is een gala. Dus dan weet je ook wel hoe het er zo min of meer uitziet. Prijsje, praatje, filmpje over winnaar, optreden. Maar allemaal in het teken van klassieke muziek, en daar is absoluut niks mis mee (ik kijk het tenslotte toch voor de muziek). En de optredens waren geweldig. Wagner op blazers! Hannes Minnaar! Lavinia Meijer die Philip Glass speelt! Wat valt er verder nog te zeggen?

De Edisons zijn iets wat je moet kijken. De muziek is zeker niet simpel om naar te luisteren, maar als je er open voor staat, is het absoluut de moeite waard. Qua componisten en stromingen is het zeer gevarieerd, hoewel er gisteravond wel erg veel piano's waren (Iris Hond, Arthur en Lucas Jussen, Hans Minnaar). Daar is niks mis mee, maar het viel wel op.Het hoogtepunt van de avond was Hannes Minnaar. Zijn stijl van spelen is geweldig. Heel fysiek, maar wel geraffineerd. Hij begrijpt precies hoe zo'n -gecompliceerd- stuk bedoeld is, en voert het prachtig uit.

Wat ik jammer vond, was Lavinia Meijers tweede optreden, waarbij ze Philip Glass speelde. Het ging geweldig, echt heel goed, totdat de triolen kwamen, die werden ietwat "wiebelig" (maar eerlijk gezegd kan ik het haar niet kwalijk nemen, want ik doe het zelf evengoed bij Asturias).


P.S. De eerste foto komt uit 2011, maar is eigenlijk precies hoe het er dit jaar ook uit zag. (De tweede foto is overigens wel van deze editie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten