dinsdag 15 mei 2012

Violent femmes

Een van de albums die ik met regelmaat luister is Violent Femmes van Violent Femmes. Het is heerlijk om naar huis te fietsen met dit album op mijn iPod, vooral op vrijdagmiddag of na een lange schooldag. Het is opgewekte muziek, en leent zich zeer goed voor keihard (en vals) meezingen.


Het album Violent Femmes kwam voor het eerst uit in 1983. Het was een hitalbum, recensenten vonden het geweldig (5 sterren bij Allmusic, 4 bij Rolling Stone), en nog steeds is het hun best verkochte plaat ooit. De muziek is tijdloos, niet typisch voor een bepaalde stroming of voor een tijd, en de liedjes zijn ijzersterk. Velen zullen de muziek van vroeger kennen, maar ook veel jongeren zijn nog steeds fan (waaronder ik).

De muziek wordt vaak getypeerd als rock, maar dat dekt niet helemaal de lading. Bij de meeste nummers is een elektrische gitaar ver te zoeken, en zelfs de bas is - veelal - akoestisch. Maar de energie die in de muziek zit, past wel heel erg goed bij rock. En de zangpartij past ook heel goed bij die omschrijving.

Begin 2012 hebben Violent Femmes een heel speciale show gedaan het Mona Foma festival in Australië. Samen met The Dresden Dolls hebben ze het hele album nog een keer gespeeld. Hieronder professionele opnames van het hele concert (lang leve YouTube!):

Geen opmerkingen:

Een reactie posten