maandag 21 mei 2012

The story of the heart

Het andere 'ding' waar ik heen ben geweest in Amsterdam was Body Worlds, een tentoonstelling over het menselijk lichaam. Je weet wel, die tentoonstelling met geplastineerde mensen. Die, ja.

Deze editie van Body Worlds heet The Story Of The Heart, en gaat dus ook voornamelijk over het hart. Wat doe het hart? Hoe zit het in elkaar? En wat gebeurt er als het fout gaat? Maar het gaat natuurlijk ook over de dingen die ermee verbonden zijn, het bloedvatenstelsel bijvoorbeeld.


Het eerste woord dat in mij opkomt nu ik over deze tentoonstelling nadenk, is educatief. Veel toelichting, veel aparte lichaamsdelen die tentoon worden gesteld. Alles stond netjes in vitrines, met een bordje met tekst en uitleg ernaast. Een groot verschil met eerdere edities, zo begrijp ik.

Maar het was zeker mooi. Het is zo vreemd om te bedenken dat de 'mensen' in de vitrines ook mensen zijn geweest, net zoals jij en ik. En dat dat alles ook in jouw lichaam zit. Organen, een enorme hoeveelheid spieren, een bijzonder complex stelsel van bloedvaten. Heel bijzonder.


De methode waarmee de mensen zijn opgezet heet plastinatie, uitgevonden door de Duitse anatoom Gunther von Hagens. Von Hagens is nogal een controversieel onderwerp. Sommigen vinden hem en zijn plastinatie een geweldige toevoeging aan de wetenschap, anderen vinden hem maar niks. Hij ziet zichzelf als kunstenaar, met zijn 'beelden' van geplastineerde mensen en dieren, nogal bijzonder voor een anatoom. Maar het meeste stof deed hij tot nog toe opwaaien met zijn televisieprogramma Anatomie Voor Beginners, waarin hij voor de camera mensen ontleedde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten