donderdag 24 mei 2012

Slumdog millionaire

Is het je ooit opgevallen dat de plaats waar een doorsnee-puber de meeste cultuur meekrijgt, de middelbare school is? Je moet boeken lezen voor je literatuurlijst(en), je krijgt films te zien tijdens de les, et cetera, et cetera... En school is ook de plaats waar ik mooie films te zien krijg, waaronder deze: Slumdog Millionaire.

Slumdog Millionaire heb ik gezien tijdens Engels, in het kader van een jaar-lang project over India en de victoriaanse tijd. We begonnen bij victoriaans Engeland, en vandaaruit langzaam maar zeker overgegaan op India (een voormalige kolonie van Engeland, red.). Bij dit deel van het project hoort de film, en het boek (waarover ik volgende week hoop te bloggen).


Slumdog Millionaire gaat over Jamal Malik, een voormalige straatjongen. Hij speelt mee met de spelshow Who Wants To Be A Millionaire (in Nederland beter bekend als Weekend Miljonairs). Maar net voordat hij zijn laatste vraag moet beantwoorden, wordt hij opgepakt door de politie op verdenking van valsspelen. Op het politiebureau wordt hij ondervraagd (op de - niet zo vriendelijke - Indiase manier) hoe hij alle antwoorden kon weten. Langzaam maar zeker vertelt hij zijn verhaal, een verhaal dat leidt van de sloppenwijken tot criminele bendes.

De film is een portret van de onderlaag van de Indiase samenleving anno nu. Het gaat over liefde en verraad, maar ook over de levensomstandigheden in sloppenwijken, over criminaliteit, en over de Indiase samenleving in het algemeen. Maar het is vooral mooi en ontroerend (en het heeft een prachtige soundtrack, maar dat is iets voor een - eventuele - latere blog).

Danny Boyle heeft Slumdog Millionaire geregisseerd. Hij is een zeer bekende - en ook zeer geroemde - regisseur. Misschien komt je zijn naam niet meteen bekend voor, maar zijn films ken je hoogstwaarschijnlijk wel (al is het alleen maar van horen-zeggen). Hij is de regisseur achter topfilms als Trainspotting, Shallow Grave, 28 Days Later, Sunshine en 127 Hours. Niet slecht toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten