dinsdag 29 mei 2012

Q&A

Eerder had ik al geblogd over de film Slumdog Millionaire. In die blog schreef ik over mijn Engels-project, over de film... en ik maakte een belofte. Een belofte die ik in deze blog nakom (de belofte was namelijk bloggen over het boek).

Q&A is het boek waar de film Slumdog Millionaire op gebaseerd is. Gebaseerd ja, want het zijn twee verschillende verhalen, maar wel met hetzelfde thema. De hoofdpersoon doet nog steeds mee aan een quiz-show, wint de hoofdprijs, en is afkomstig uit een Indiase sloppenwijk. Maar dat is het dan ook. Alles is anders, van het verhaal, tot de naam van de quiz, alles. Maar beide verhalen zijn geweldig. Alleen werkt het filmverhaal beter voor de film, en het verhaal in de roman werkt beter als roman. Doodsimpel.


Q&A vertelt het levensverhaal van Ram Mohammad Thomas. Hij heeft zojuist een miljard rupees gewonnen in een quiz, maar wordt opgepakt op verdenking van valsspelen. Hij zit in een politiebureau, en zijn situatie lijkt hopeloos. Tot er plotseling een vreemde vrouw binnenvalt die zegt zijn advocaat te zijn. Ze neemt hem mee naar haar huis, waar ze hem vraagt zijn hele verhaal te vertellen. Van begin tot het einde, zodat ze hem kan verdedigen in de rechtbank. Langzaam maar zeker vertelt hij zijn verhaal, en wordt duidelijk hoe hij alle vragen juist kon beantwoorden.

Wat meteen opvalt aan het boek is de manier waarop het geschreven is. Ieder hoofdstuk hoort bij een vraag uit de show. Hij vertelt het verhaal dat bij die specifieke vraag hoort, dan komt er een beetje commentaar tussen hem en Smita (de advocate) en uiteindelijk zitten ze weer in de spelshow.
De verhalen die hij vertelt, springen van de hak op de tak; de ene keer is nog een kindje, de andere keer is hij een stuk ouder, en dan is hij weer jonger. Je weet niet wat in de tijd ertussen is gebeurt, dat wordt immers pas in een later hoofdstuk vertelt. Het is ietwat vreemd, maar niet echt vervelend, het creëert eerder wat extra spanning (maar bovenal maakt het je nieuwsgierig).


Het boek is geschreven door Vikas Swarup. Hij is daadwerkelijk afkomstig uit India, wat het verhaal nog geloofwaardiger maakt. Q&A en Six Suspects zijn zijn bekendste boeken, en hoewel ik alleen Q&A gelezen heb, moet ik zeggen dat zijn schrijfstijl geweldig is. Hij weet je aan het lachen en aan het huilen te maken, maar vooral ook spanning op te bouwen. Behalve schrijver is Swarup ook diplomaat.

Q&A is ook in het Nederlands vertaald onder de titel De Ongelooflijke Lotgevallen Van Een Arme Geluksvogel (zie afbeelding hierboven).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten