dinsdag 8 mei 2012

&ME (gastblog)

Ik mag vandaag een gastblog plaatsen op Otje Blogt Cultuur. Een hele eer en ik zal mijn best doen om een leuke en kwalitatief goede bijdrage te leveren.

De reden dat ik een column mag schrijven, is dat ik present was bij film-opnamen voor de Nederlandse film &ME, gebaseerd op het boek Fremdkörper van Oscar van den Boogaard. Een lezenswaard boek overigens. Het boek en het filmscript zijn niet helemaal gelijk. Uiteraard niet, want een boek is veel gedetailleerder, maar ook omdat de enscenering wat aangepast is.

Het boek wordt verfilmd door regisseur Norbert ter Hall. Het is zijn eerste internationale speelfilm. Ter Hall is o.a. bekend van de TV-series Waltz (over de circusfamilie Waltz) en A’dam E.V.A., met in de hoofdrolllen Eva van de Wijdeven (Dunya & Desie) en Teun Luijkx.

Teun gaat in &Me ook een van de hoofdrollen spelen, daarover zo meer.

&Me wordt een romantische comedy over twee mannen en een vrouw die in Brussel op elkaar, de liefde en de illusie van maakbaarheid botsen. Alle drie proberen ze een nieuw leven te beginnen en los te komen van de steden waar ze vandaan komen; Amsterdam, Berlijn en Sitges. Al gauw raken ze hopeloos verstrikt in een knoop van hun idealen, fantasieën, verlangens en hun eigen onontkoombare natuur. L’amour c’est bizarre.


Door productiebedrijf Phantavision was op 5 en 6 mei een bijeenkomst georganiseerd in Brussel. Daar vinden op dit moment opnames plaats voor de film. De opnamen zijn ongeveer halverwege en vinden plaats in België, Duitsland, Spanje en Nederland. Brussel is de ontmoetingsplaats van de drie hoofdrolspelers . De andere landen zijn de ‘vertrekplaatsen’ van de 3 hoofdrolspelers: Verónica Echegui (Sitges) en Mark Waschke (Berlijn) en Teun Luijkx (Amsterdam).

Verónica speelt de rol van Edurne, een rechtenstudente die stage loopt bij de EU en verliefd wordt op Eduard. Mark speelt de rol van Eduard, een EU-topambtenaar die na teleurstelling in de (homoseksuele) liefde van Berlijn naar Brussel gegaan is. En Teun speelt de rol van verhuizer Richard. Hij veroorzaakt spanning in de relatie tussen Edurne en Eduard.


Bij de bijeenkomst gaven de drie hoofdrolspelers toelichting op hun rol en hun filmcarrière, gaf de regisseur toelichting op de realisatie van de film en konden de aanwezigen foto’s van de opnamen zien. Er waren ook enkele stukjes ruw filmmateriaal beschikbaar. Kleur en geluid zijn dan nog niet perfect, maar op die manier wordt de sfeer van de film wel duidelijker.

Norbert ter Hall gaf samen met Petra Goedings (producente) toelichting op de activiteiten op de set. 't Is er een hele drukte, maar iedereen weet precies wat van hem verwacht wordt en wat hij kan bijdragen. Dat is een belevenis om te zien.

Op zondagochtend was de opname van een scène bij het verhuisbedrijf waar Richard werkt en de opbouw voor een opname van een 'rijdende' auto met Richard. De producent gaf een toelichting op de zaken die bij het filmen van een scène komen kijken rond locatiekeuze, geluid, wijze van filmen etc. Heel boeiend en ook voor niet-techneuten goed te volgen.


De scène waarin Teun gefilmd wordt terwijl hij in zijn auto rijdt, konden we helemaal opgebouwd zien worden. Niet voor wat betreft de locatie, de binnenring van Brussel, maar wel wat er komt kijken als je iemand in close-up wilt filmen als hij met een auto rondrijdt. Een deel van de beelden wordt gemaakt terwijl de auto op een vrachtauto staat en dus helemaal niet rijdt. De foto's geven waarschijnlijk goed weer wat daar bij komt kijken.

Voor de film zijn ook opnames gemaakt in het Atomium te Brussel en daar werd door de deelnemers geluncht om de sfeer te proeven die bij deze scènes hoort. Bijzonder hoor, lunchen op 92 meter hoogte.


Mijn verwachtingen zijn hooggespannen voor het uiteindelijke resultaat. De opnamen zijn nog niet afgerond. Er wordt nog gefilmd in Amsterdam en in het Europees Parlement. Wel vreemd hoor, de scènes worden niet chronologisch opgenomen, maar worden per locatie gedaan.

De verwachting is dat de film begin 2013 in de bioscoop komt.

Wil je al een voorproefje van de film, kijk dan op http://www.andme-thefilm.com/ of op de Facebook-pagina van &Me: : http://nl-nl.facebook.com/andmethefilm?sk=app_6261817190. Doen!

L.B., gastschrijver op Otje Blogt Cultuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten