zondag 20 mei 2012

Corteo

Ik ben weer terug van Amsterdam. Met belevenissen voor twee mooie nieuwe blogs die ik ga schrijven. De eerste gaat over Corteo, een voorstelling van Cirque Du Soleil. De tweede? Die blijft nog geheim... tot morgen dan.

Corteo gaat over de begrafenis van een clown. Een begrafenis die hij zelf bedacht heeft, in een grandioze circusstijl. Een parade komt binnenlopen. Sommige mensen in de parade zijn normaal (ietwat ouderwets) gekleed, anderen zijn in vol ornaat (zoals een pierrot die meeloopt). De clown (de hoofdpersoon) ligt in een bed. Alles ziet er heel mysterieus uit, alsof je je in een wereld bevindt tussen hemel en aarde in. Het is dromerig, Italiaans, lieflijk. Prachtig!


De acts zijn afwisselend acrobatiek en clowns. De acrobatiekacts zijn variaties op normale acrobatiekacts en turnacts. Zo zijn er trampolinespringers (zie afbeelding hierboven), jongleurs, een koorddanser, maar ook een 'zelfstaande ladder' (een ladder op- en aflopen zonder dat die ergens tegenaanstaat). Heel mooi!

En de clownsacts zijn zoals altijd bij Cirque Du Soleil, komische acts. Clownsacts in deze voorstelling zijn bijvoorbeeld een golfbal die niet mee wil werken, en een uitvoering van Romeo & Julia waarin praktisch alles misgaat.


De acts waren van zeer hoge kwaliteit en prachtig, maar de schoonheid zat ook in de details. De kostuums, de decorstukken, de overgangen tussen acts en de muziek. Een van de dingen die het meeste indruk op mij maakten was de gitaarbegeleiding van een van de acts. Een man op een kruk die prachtig (flamenco-)gitaar speelde. Echt magisch!

Het podium an sich was ook al heel bijzonder. Het was opgedeeld in ringen die afzonderlijk van elkaar konden draaien, wat een heel speciaal effect geeft. En ook mooi dat het podium rond was en in het midden van de tent stond, waardoor het publiek in twee helften werd opgedeeld. Het maakt dat alles wat minder groot lijkt, en dat je alles veel beter kunt zien.

Ook de opzet van de show is heel mooi. Het is een circusshow, geen grote schermen, geen overdreven focus op de muziek. Nee, de nadruk lag echt op de acts. En natuurlijk is alles heel mooi aangekleed, maar het is niet overdreven. En dat is een heel verschil met andere shows van Cirque Du Soleil.

Corteo is geregisseerd door Daniele Finzi Pasca. Finzi Pasca is een creatieve duizendpoot; hij is regisseur, choreograaf, auteur en clown. En onbekend is hij zeker niet. Hij heeft Corteo geregisseerd, heeft de eindceremonie voor de Olympische winterspelen (2006 in Torino) geregisseerd én gemaakt, en heeft een aantal opera's geregisseerd voor verscheidene gezelschappen.

De trailer van Corteo:Voor speeldata en meer informatie zie: http://www.cirquedusoleil.com/en/shows/corteo/default.aspx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten