dinsdag 1 mei 2012

Christien Meindertsma

Als ik dit schrijf ben ik net terug uit Tilburg, waar ik o.a. een tentoonstelling heb bezocht over het werk van Christien Meindertsma. Heel mooi, bijzonder en interessant.

In haar werk onderzoekt Christien Meindertsma de oorsprong van dingen. Hoe en waarom is iets zoals het is? De huidige consument is te veel vervreemd van de oorsprong van dingen. Die oorsprong onderzoekt Meindertsma met haar werk, en de producten die eruit voortkomen zijn absoluut geweldig.


Meindertsma is vooral bekend van Urchin Poufs (links op de foto) en haar boek Pig 05049, waarin ze nagaat wat er allemaal van één varken gemaakt wordt (en dat is heel veel). (Met dat boek heeft ze de Dutch Design Award gewonnen, overigens.)

De drie dingen die de grootste indruk op mij maakten waren One Sheep Sweater, Checked Baggage en Tree Track.


Een One Sheep Sweater wordt gemaakt met de wol van precies één schaap. De grootte van het schaap is dus direct van invloed op de grootte van de trui (maar ook de kleur kan variëren van bijna spierwit tot geel). Op iedere trui staat het nummer van het schaap, en bij aankoop van een trui worden twee foto's van het desbetreffende schaap meegeleverd: eentje van voor en eentje van na het scheren.


Checked Baggage is geen product dat ze zelf heeft gemaakt, maar wel erg bijzonder. Na 9/11 kocht Meindertsma een container met in beslag genomen spullen van Schiphol. Het is bizar om te zien wat mensen allemaal meenemen. Heel veel scharen, maar ook een enorm hakmes.


Het laatste indrukwekkende 'ding' waar ik over zal schrijven is dit: Tree Track. Alles (het treinspoor en de treintjes) is gemaakt uit één beukenboom uit de Flevopolder. Het is precies de vorm van de boom, de treintjes en blokjes zijn de sapstroom en de opname van koolstof. Naast het feit dat het gewoon heel mooi is, is het ook zeer bijzonder; bijna alle hout dat we in Nederland gebruiken komt immers uit het buitenland.


Mijn conclusie? Het is een geweldige tentoonstelling. De voorwerpen zijn op een hele mooie manier tentoongesteld (vooral Checked Baggage, met de scharen die, op kleur gesorteerd, aan de muren hangen). Er worden, naast de voorwerpen, twee films getoond; een over het schapen en wol, en de ander over vlas. Het gaat niet alleen om het eindproduct, maar ook om het verhaal. En het Textielmuseum is daar zeker in geslaagd om dat goed te vertellen.

De tentoonstelling Christien Meindertsma is nog t/m 3 juni 2012 te zien in het Audax Textielmuseum te Tilburg.

1 opmerking:

  1. Ben niet zo'n liefhebber van textiele kunst, maar dit is inderdaad een bijzonder mooie tentoonstelling.
    Goede presentatie, trekt aandacht en confronteert de kijker met vragen.
    Zeer de moeite waard!
    Overigens is het Textielmuseum, mede gelet door de geïnspireerde medewerkers die graag iets vertellen over de machines en materialen, altijd al de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen