vrijdag 4 mei 2012

The beggar's opera

Soms koop ik boeken in een kringloopwinkel. Vaak koop ik ze omdat ze mooi uitzien, met een bijzondere kaft of met mooie illustraties. Of omdat de titel me intrigeert, zoals bij dit boek. The Beggar's Opera... klinkt leuk toch?

Van The Beggar's Opera had ik, volgens mij, al eens eerder gehoord. Het is eigenlijk een opera/toneelstuk, maar dit zijn de teksten (zoals ook bij Shakespeare het geval is). Het is geschreven in de achttiende eeuw door John Gay. Oud, ja. Maar daarmee des te leuker. (En, leuk feit: dit is waar Bertolt Brecht zijn Dreigroschenoper op baseerde.)


Het verhaal speelt zich af in het Londen van begin achttiende eeuw, in de zogenoemde 'onderwereld'. Polly Peachum vertelt haar ouders dat ze in het geheim getrouwd is met de struikrover Macheath. Haar ouders zijn daar, zoals je je wel kunt voorstellen, absoluut niet blij mee. Haar vader besluit dus om hem te laten hangen voor zijn geld. Met de hulp van een stel hoeren slaagt Peachum erin Macheath gevangen te laten nemen. Als hij opgesloten zit in Newgate, komt hij Lucy Lockit tegen, de dochter van de cipier. Zij is vijf maanden zwanger, van hem. Macheath is gedwongen te kiezen tussen Polly en Lucy, en de rivaliteit tussen de twee dames maakt het er niet veel beter op.

John Gays satirische 'opera' was revolutionair in die tijd. Goede manieren werden op de hak genomen (zo zijn Polly's ouders wel oké met een affaire, maar een huwelijk is taboe), en, erger nog, het ging over dieven, prostituees en paupers. Het was echter wel een enorm populaire opera, mede dankzij het gebruik van bekende liedjes uit die tijd (zoals Greensleeves).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten