zaterdag 7 april 2012

Kort Amerikaans

De tweede uit de serie De Beste Debuutromans is Kort Amerikaans van Jan Wolkers. Het is een boek dat gaat over oorlog, over dood, en ja, ook over seks.

Velen hebben mij gewaarschuwd voor Wolkers. Het zou over viezigheden gaan, over vunzige dingen met seks en/of eten. En misschien is dat ook wel zo, maar Kort Amerikaans blijft een heel mooi boek. Het gaat dieper dan alleen seks, het gaat over veel meer. Over verlies, over dood, over liefde.


Kort Amerikaans gaat over Eric van Poelgeest, een jonge man die tijdens de oorlog ondergedoken zit in Leiden. Hij werkt in een lampenkappenwerkplaats en leert bij op de schilderacademie. Hij probeert los te komen van het milieu van zijn ouders, met het gevolg dat hij vereenzaamt. Plus: hij is geobsedeerd door het litteken op zijn voorhoofd, hij is bang dat andere mensen het zien en zich daardoor anders gaan gedragen tegenover hem. Hij zal met zijn angsten en obsessies moeten afreken, op welke manier dan ook.

Jan Wolkers staat bekend om zijn controversiële onderwerpen. Over liefde en dood, over schuld en boete, over verschrikking en tederheid. Zijn schrijfstijl is rauw en realistisch, en nietsverhullend* (als iets lelijk is, dan is het lelijk, maar is het mooi, dan is het ook zeker mooi). Vroeger werden Wolkers' boeken geweigerd in schoolbibliotheken (naar het schijnt), maar tegenwoordig wordt zijn werk op waarde geschat, en terecht ingedeeld bij de literatuur.

*Kan nietsverhullend worden gebruikt om boeken te omschrijven? Het is wel het woord dat het best de lading dekt, maar andere suggesties zijn welkom.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen