zondag 4 maart 2012

Vaticaanse musea

(Vandaag weer Rome. We zijn nog steeds op dag 2, in Vaticaanstad. Nu zijn we doorgelopen naar de Vaticaanse musea.)

Na het bezoeken van de Sint Pieter, zijn we naar de Vaticaanse musea geweest. En net zoals de Sint Pieter, is dit museum ook enorm groot (maatje Louvre, naar het schijnt). Omdat het onmogelijk is om het hele museum in een middag te doen, heb we een selectie gemaakt. We zijn naar de Rafaël-zalen geweest, de middeleeuwse kunst, moderne kunst, de Sixtijnse kapel, de landkaarten en de klassieken (mijn favoriete afdeling). Het is te veel om allemaal hier te beschrijven, dus zal ik alleen de Sixtijnse kapel en de klassieken doen.


De Sixtijnse kapel is wereldberoemd, al is het alleen maar om De Schepping van Michelangelo (zie foto hierboven). Het wereldberoemde is trouwens als eerste te merken aan de hoeveelheid toeristen in de kapel, niet door de kunst. Het is enorm druk, maar de Sixtijnse kapel is dan ook zeer de moeite waard. Alle decoraties (op een crucifix na) zijn geschilderd. De unieke plafondschilderingen (gemaakt door Michelangelo), en de prachtige fresco's op de rest van de muren zijn adembenemend. Erg indrukwekkend! (Tip: zoek bij Google Afbeeldingen op "Sistine Chapel", dan snap je wel zo ongeveer wat ik bedoel.)


De klassieke afdeling is fantastisch! Bizar om ineens zoveel beelden te zien die je alleen uit schoolboeken kent (geldt overigens alleen voor gymnasiasten). Deze afdeling is echt een soort klein paradijs voor mij (voor mijn ouders en zus een stuk minder).

Een van de hoogtepunten van deze afdeling is de Laokoön-groep, een van de bekendste klassieke beelden. Het beeld laat Laokoön en zijn zonen zien als ze overmeesterd worden door slangen. (Even in het kort: Laokoön was een priester van Poseidon. Hij waarschuwde de inwoners van Troje dat ze het paard van Troje, een cadeau van de Grieken, niet de stad in moesten halen. Nadat hij dit zei, kwamen slangen uit de zee en wurgden hem en zijn zonen. De Trojaanse burgers zagen dit als een teken dat ze het paard wel moesten binnenhalen. Uiteindelijk was dit het begin van de Trojaanse oorlogen.) Het beeld is prachtig, maar ik had het eerlijk gezegd veel groter voorgesteld (niet dat dat iets uitmaakt, ofzo). Verder op internet zal er wel meer te vinden zijn over het beeld zelf, maar mij gaat het meer over het verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten