woensdag 21 maart 2012

Santa Maria della vittoria

Eindelijk zijn we aangekomen bij dag 4, de voorlaatste dag van mijn Rome-reis. Het is een dag met veel kerken, dus wees voorbereid.


Als eerste de Santa Maria Della Vittoria, een basiliek wiens geschiedenis enorm samenhangt met een boek dat ik heb gelezen genaamd Sister Teresa (morgen verschijnt er een blog over). De kerk is origineel opgericht door de Ongeschoeide Karmelieten, een orde gesticht door Theresia (Teresa) van Ávila. De Ongeschoeide Karmelieten weidden de kerk aan Paulus. Maar na de Slag op de Witte Berg in 1620, waarbij de katholieken de protestantse reformatie in de Bohemen een halt toeriepen, werd de kerk 'hergeweid' aan Maria, om zo de katholieke overwinning te vieren - daarom ook de toevoeging "Della Vittoria". 

Voor de fans van Dan Brown leuk om te weten: deze kerk wordt genoemd in zijn boek Het Bernini Mysterie, origineel getiteld Angels & Demons.Naast het Dan Brown-dingetje is de kerk vooral de moeite waard om dit beeld van Bernini: de Extase Van Theresia (zie foto hierboven). Het laat Sint Theresia, de oprichtster van de Ongeschoeide Karmelieten, zien in een van haar extases. Die extases had ze herhaaldelijk, en altijd kwam God of Jezus (of welke heilige dan ook) haar bezoeken. Van hen kreeg ze boodschappen of opdrachten. Waarschijnlijk hoort de engel, die naast haar staat, bij haar extase.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten