maandag 26 maart 2012

Santa Maria del popolo

Alweer Rome, en alweer een kerk (het houdt niet op). Deze keer de Santa Maria Del Popolo, een Augustijner kerk en de vierde kerk in Rome geweid aan de Heilige Maagd. Maar het is wel een mooie kerk (vooral voor kunstliefhebbers), in de kerk hangen namelijk drie Caravaggio's en de binnenkant van de koepel is gemaakt door Rafaël.


In 1099 is de kapel gebouwd die later deze kerk zou worden. De 'legende' gaat dat Nero's geest spookte in die buurt in de vorm van kraaien. Om van de kraaien af te komen, werd de boom omgehakt waar de kraaien in huisden en is door de paus een kapel gebouwd op de originele plek van de boom. In de eerste helft van de dertiende eeuw werd de kapel overgedragen aan de Augustijnen, die er toen een kerk van maakten.

De kerk kreeg in de periode 1472-1477 een make-over door Baccio Pontelli en Andrea Bregno, zodat het een schoolvoorbeeld werd van Italiaanse renaissancestijl. Later, in 1655-1660, gaf Bernini de kerk modernere, barokke uitstraling.


De koepel wordt helemaal bedekt door Rafaëls mozaïeken. De acht mozaïeken aan de zijkant beelden zes planeten (allen vastgehouden door engelen) en een sterrenbeeld uit. Het achtste mozaïek is een sterrenhemel, ook vastgehouden door een engel. In het midden zie je God die de wereld schept, omringd door putti.

Het is het enige mozaïekwerk dat bekend is van Rafaël, en daarmee erg bijzonder. Het is opmerkelijk dat Rafaël juist voor deze techniek heeft gekozen, omdat de techniek nogal 'uit' was in die tijd.


Dit is een van de drie Caravaggio's, en naar mijn mening de mooiste. Het beeldt de kruisiging van Petrus af. Petrus vond zich echter niet waardig om net zoals zijn heer (Jezus) gekruisigd worden, dus vroeg hij of het kruis ondersteboven kon worden gezet.

Op het schilderij zie je drie mannen die het kruis proberen op te tillen. Petrus is zwaarder dan zijn oude lichaam doet vermoeden, aan de drie mannen te zien die moeite hebben om het kruis rechtop te zetten. Het is net alsof ook het gewicht van hun misdaad op het kruis ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten