vrijdag 16 maart 2012

San Luigi dei Francesi

Nog steeds zijn we op dag 3 van onze Rome-reis. We hebben zojuist het Pantheon bezocht, en lopen verder naar de San Luigi Dei Francesi, een Franse barokkerk. Om de kerk zelf doen we het niet zozeer, des te meer om de Caravaggio's die er hangen.


We lopen de kerk binnen. De kerk is niet overdreven groot, maar wel rijk versierd. Toch kijken we hiervan niet meer op, omdat we al god-weet-hoeveel barokkerken hebben gezien deze paar dagen. Buiten ons zijn er verder een paar nonnen en een Franse schoolklas binnen, die tegelijk met ons is binnengekomen. Meteen loopt de Franse klas naar linksvoor in de kerk, waar de Caravaggio's hangen, en maakt het ons daarmee dus ook onmogelijk om het rustig te bekijken. Nog even geduld...


De Fransen lopen weg, en wij kunnen op ons gemak de schilderijen bekijken. Het is jammer dat er een hek staat en je dus twee van de drie niet van voren kan bekijken (alleen van de zijkant), maar ach. De schilderijen zijn prachtig, en je hebt alle tijd om het goed te bekijken (dat is wel weer eens iets anders dan in een museum, waar je het liefst zo veel mogelijk wilt zien in een zo kort mogelijke tijd).


Dit is een van de schilderijen, De Roeping Van Matteüs. Dit vind ik de mooiste van de drie; het heeft zo'n prachtige stofuitdrukking, en natuurlijk het geweldige claire-obscur waar Caravaggio om bekend staat. Maar niet alleen dat, er gebeurt zo veel - iedere persoon is de moeite van het bekijken waard, ook al is hij geen "hoofdrolspeler" in het schilderij.

Het is een scène uit de Bijbel, naar Mattheüs 9:9 (Toen Jezus vandaar verder ging, zag Hij iemand bij het tolkantoor zitten, die Matteüs heette, en Hij zei tegen hem: 'Volg Mij.' Hij stond op en volgde Hem.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten