woensdag 14 maart 2012

Pantheon

En we zijn nog steeds pas bij dag 3 van Rome. Zal er ooit een eind komen aan deze serie? Nou ja, wel lang napret van de vijf (vier en een halve) dag die ik er heb doorgebracht. Maar kom op, dit begint wel erg lang te duren.


Na de gotische kerk zijn we doorgelopen naar het Pantheon, een enorme, enorme koepelkerk. En hoewel het tegenwoordig als kerk gebruikt wordt, was het vroeger een Romeinse tempel. In die tempel werden alle Romeinse goden geëerd (vandaar de naam Pantheon, wat zoiets als 'alle goden' betekent).

Heel bijzonder is het feit dat de tempel niet is afgebroken, zoals met de meeste Romeinse tempels wel is gebeurd. De tempel werd in de christelijke tijd namelijk 'omgebouwd' tot kerk, en is zo eeuwenlang bewaard gebleven. Het interieur is veranderd in een kerkinterieur, maar de buitenkant is wel nog grotendeels hoe het in de Romeinse tijd was.

De veranderingen werden prima gevonden, behalve het verwijderen van de bronzen dakbekleding van de koepel, in opdracht van Paus Barberini. (Het brons werd later gebruikt door Bernini voor zijn Baldakijn in de Sint-Pieter). De mensen waren niet bepaald gecharmeerd van deze actie (quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini, wat zoveel betekent als 'wat de Barbaren niet deden, deed Barberini').Het interieur van de kerk is erg bijzonder. Het is geheel rond, met een gigantische koepel als plafond. In het midden van die koepel zit een groot gat (een oculus). Dat grote gat is de enige lichtbron voor de hele kerk (je hebt toch licht nodig in zo'n enorm gebouw). Maar behalve dat, dient de oculus ook nog een ander doel; het zorgt er namelijk voor dat de koepel 'soepel' blijft, en zo niet instort bij een aardbeving.

Ook over de vloer is goed nagedacht. Door zo'n gat in het plafond komt natuurlijk ook water naar binnen als het regent. En om het regenwater weg te laten lopen, staat de vloer een beetje bol (wat goed te merken is als je binnen staat). Niet slecht bedacht, toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten