zondag 18 maart 2012

Palazzo altemps

Dit is het laatste wat we gedaan hebben op dag 3. We zijn naar het Palazzo Altemps gegaan, een van de vier locaties van het Museo Nazionale Romano, musea met oudheidkundige kunst. In het Palazzo Altemps (ik weet niet of dit ook zo is bij de andere musea) komt de kunst uit privécollecties van rijke families.


Het gebouw waarin het museum gehuisvest is, is een vijftiende-eeuws woonhuis. Origineel woonde er een familielid van paus Sixtus IV met zijn familie, maar toen de familie verarmde na de dood van de paus, werd het verkocht aan een kardinaal. Zo is het nog een paar keer doorverkocht, altijd aan mensen die - direct of indirect - een relatie hadden met de Kerk. Nog steeds is er een kleine kapel in het huis, die - volgens mij - nog steeds in gebruik is.


Dit is het topstuk van de collectie: de Ludovisi Galliër (en het mooiste klassieke beeld ooit gemaakt). Het beeld bestaat uit een Gallische krijger en zijn vrouw; de vrouw hangt levenloos in zijn armen, de man pleegt zelfmoord met zijn zwaard. Dit is een Romeinse kopie van een origineel Grieks beeld (te zien aan de stutten op bepaald plaatsen, die voorkomen dat het beeld uit elkaar valt). Deze kopie is gemaakt naar aanleiding van Caesars overwinning op de Galliërs.


Het beeld was, naar men aanneemt, het middelste beeld van een beeldengroep van vijf beelden. Alle beelden zijn Galliërs die sterven/lijden/zelfmoord plegen. Het beeld links vooraan is de Stervende Galliër, ook een beroemd beeld (waarvan alleen de kopie nog over is). Het bestaan van de beeldengroep is vooralsnog slechts een vermoeden, maar het zou logisch zijn gezien de lichaamshoudingen en het onderwerp. (Ik ben er overigens niet zeker van of alle beelden zijn teruggevonden.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten