zaterdag 24 maart 2012

Le tableau parlant

Le Tableau Parlant! Gisteravond ben ik erheen geweest met mijn vader, en het was geweldig. Nooit eerder heb ik zo'n creatieve opera gezien.

Als kleine productie moet je iets. Je hebt geen boventiteling beschikbaar, geen tijd voor kledingwissels en toch moet het leuk blijven voor een publiek. En in dat laatste zijn ze ruimschoots geslaagd, en voor het andere zijn creatieve oplossingen bedacht. De zangers die niet bij de scène hoorden, hielden borden omhoog waarop de tekst met krijt stond geschreven. En kledingwissels werden opgelost met een enorme 'kledingkast' op het podium, vol met kleding van eerdere producties. De acteurs zochten daar de kleding uit die ze konden gebruiken; een jas, een bruidsjurk, noem maar op.

De opera is origineel in het Frans; niet alleen de zang, maar ook de monologen. Maar je hebt geen mogelijkheid tot boventiteling, en je hebt geen tijd om alle tekst op borden te schrijven. Maar wat dan? In het Nederlands? Niet alle acteurs/zangers spreken Nederlands, dat is ook geen optie. Dan laat je iedereen maar in een andere taal optreden, talen die wel te verstaan zijn voor het publiek. Isabelle en Cassandre spreken Duits, Léandre en Pierrot spreken Nederlands, en Columbine spreekt Engels. Niet slecht bedacht, toch?

En de virtuele zanger? Dat was een portret van Cassandre. Omdat het hoofd vooruit steekt, kon er op de binnenkant werden geprojecteerd. De geit (want daar leek het nog het meeste op) loerde het hele stuk met zijn ogen naar het publiek en de spelers, verder niets. Maar op een bepaald moment begon hij te praten, en het hele gezicht ging mee met de woorden. Ook het zingen deed hij zo. Het was alleen jammer dat het geluid te hard stond afgesteld. Maar ach, daar valt mee te leven.

Het is geen grote productie, dus die kwaliteit mag je ook niet verwachten. De zangers zijn niet het beste wat Opera Zuid te bieden heeft, maar het is absoluut goed genoeg voor een avondje uit.

Aankomende maandag speelt Le Tableau Parlant nog een keer. Voor meer informatie en reserveringen zie: http://www.operazuid.nl/

P.S. Op dit moment heb ik geen foto's van het stuk. Als ik ze krijg, zal ik ze bij dit bericht plaatsen. Beloofd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten